Van een compacte SUV een soort van hoog op de poten staande hot hatch maken: klinkt behoorlijk van de pot gerukt, niet?

Toch zijn er merken die het doen. Het merk met de ster heeft de AMG GLA 45, het Duitse merk met de vier ringen de Q3 RS. En dan is er ook nog de (Seat) Cupra Ateca. Dat het merk dat de (grotere) sportieve SUV als het ware uitgevonden heeft daar nu pas mee afkomt, is een beetje straf.

Maar aan de andere kant ook enigszins logisch. De X2 mag dan inmiddels al wel een tijdje bestaan, maar ze hebben daar nu pas de geschikte motor voor.

Die 2-liter viercilinder produceert 306 pk en 450 Nm koppel. Via een achttraps automaat wordt die brute kracht richting de vier wielen gestuurd.

Daarmee is de X2 M35i, want zo heet deze kleine bruut, behoorlijk snel. De sprint van 0 naar 100 km/u neemt 4,9 seconden in beslag, de top is elektronisch begrensd op 250 km/u.

Natuurlijk blijft het niet bij enkel een extra gepeperde krachtbron. Deze M35i heeft ook een harder afgestelde vering, ligt iets lager tegen het asfalt en heeft grotere, krachtigere remmen. Tussen de voorwielen zit een M Sport differentieel.

Voorts heeft de M35i, zoals het een ‘M’ betaamt natuurlijk andere bumpers dan een ‘gewone’ X2. De grille is niet chroom maar in de kleur Cerium Grey, net als de twee eindstukken van de uitlaat die achteraan komen piepen.

Na een druk op de startknop, wordt je getrakteerd op een heerlijk, bulderend geluid. Tuurlijk klinkt-ie niet hetzelfde als de zespitters met een ‘M’-logo, maar niet per se slechter. Het blok reageert scherp en snedig op de bewegingen van je rechtervoet, en vanaf 2.000 toeren per minuut barst de hel helemaal los.

Het onderstel is misschien iets te hard voor rugpatiënten, maar het zorgt er tegelijk wel voor dat je werkelijk alles voelt wat er onder je gebeurt. En ondanks het redelijk hoge gewicht (meer dan 1.600 kilo) en het hogere zwaartepunt, kan je er ook kneiterhard mee door de bochten. We hebben er een lang weekend mee doorgebracht in Duitsland, en bochtige bergwegeltjes zijn één groot feest met deze X2 M35i.

Wat zuipt dat, zo vraag je jezelf in deze milieubewuste tijden af? Wel, dat valt eigenlijk heel goed mee. Wij zaten op een gemiddeld testverbruik van 9,6 liter per 100 kilometer, en we hebben er niet bepaald mee gereden als een bejaarde Charel. Op de voorvernoemde bergwegeltjes hebben we zijn grenzen opgezocht, en op de Autobahn hebben we stukken ‘volle bak’ gereden.

De X2 M35i combineert de blitse prestaties, binnenruimte en wegligging van een hot hatch met een iets hogere zit. Dat is enerzijds een gekke combinatie, maar toch heeft BMW dit op geweldige wijze voor mekaar gekregen.

Alleen: ook de prijs is wel redelijk geweldig. De X2 M35i heeft een vanafprijs van 59.250 euro. Maar hey, ‘Freude am Fahren’ is priceless, toch?

Gepubliceerd door Stefan Lambrechts

Optimist en liefhebber van mooie natuur, door wiens aderen ook een beetje benzine stroomt.