De vreemde eend in de eenheidsworst-bijt.

Tegenwoordig wil iedereen én zijn of haar moeder een crossover of een SUV. Stationwagens zijn niet meer ‘in’. 

Subaru heeft de Levorg. Een stationwagen, jawel. Ook wat er in de neus woont, is een beetje speciaal. Geen turbogeblazen koffiemolen, maar wel een atmosferische 2-liter boxermotor, gekoppeld aan een CVT-versnellingsbak. Die boxermotor levert 150 pk en net geen 200 Nm koppel, waarmee de Levorg niet bepaald een sprintkanon is. De topsnelheid bedraagt 195 km/u, de nul naar honderd-sprint neemt 11,7 tellen in beslag.

Daarmee komt de Levorg eigenlijk toch verrassend goed mee in het alledaagse verkeer. Of toch zolang je jezelf niet op de Duitse Autobahn bevindt, en je wil invoegen tussen de snelle vierwielers op de linkerrijstrook. En wij kunnen het weten, want we zijn er een weekendje mee naar de oosterburen geweest.

Maar is dat erg? Eigenlijk niet. Aan het stuur van deze Levorg kom je tot rust, hoef je niet per se de snelste te zijn. Het is vooral een erg comfortabele reisgezel op lange ritten met het ganse gezin met bagage en al, en laat dat nu net zijn waar deze wagen voor is gemaakt.

Subaru zet heel erg in op veiligheid. De auto is dan ook volgestouwd met allerlei snufjes. De EyeSightDriver Assist houdt constant een oogje in het zeil. Voetgangers, fietsers, andere auto’s en desnoods loslopend wild: de Levorg heeft werkelijk alles gezien en grijpt in indien nodig.

De symmetrische AWD vierwielaandrijving en de puike ophanging dragen dan weer bij tot een erg goede wegligging. Die is eigenlijk zelfs zo goed, dat je bij momenten wenst dat de auto toch meer vermogen zou hebben: het ganse onderstel voelt namelijk aan alsof hij dat makkelijk zou aankunnen.

Wij reden met de GT-S Premium, en die is standaard wel heel erg dik aangekleed, tot metaalkleur, lederen bekleding en open dak toe. Desondanks valt de prijs mee: 32.995 euro. Daar heb je nog geen van grootte vergelijkbare, kaal uitgeruste Audi A4 Avant voor.

Ook het verbruik is tegenwoordig van belang, en dat is nu niet bepaald het sterkste punt van de Levorg. Tijdens onze testweek, joegen we er gemiddeld 7,7 liter aardsap per honderd kilometer door. Dat is best veel, als je meerekent dat we het gros van de kilometers ermee aflegden op de Autobahn. Niet op de linkse rijstrook tegen een slordige 200 km/u zoals we dat met ons eigenste stalen ros doorgaans wel doen – en waarmee we dan een soortgelijk verbruik neerzetten – maar tegen een gezapige 130 km/u. Maar de comfortabele stationwagen vindt dan ook vooral zijn aftrek aan de andere kant van de Grote Plas, waar ze niet kijken op een litertje meer of minder.

Samengevat: voor wie een veilige, betrouwbare, betaalbare en ruime stationwagen wil die niet op iedere straathoek te vinden is, en het verbruik niet een al te grote rol speelt, die zal in de Subaru Levorg een goede metgezel vinden.

1

Image 1 of 10

 
 
 
 

Gepubliceerd door Stefan Lambrechts

Optimist en liefhebber van mooie natuur, door wiens aderen ook een beetje benzine stroomt.