En dan is dik nog een understatement. Er zijn eigenlijk geen woorden voor.

Comfortabele cruiser

De 7-reeks is BMW’s grootste en biedt flink wat comfort. In die klasse zijn er heel wat mensen die zich laten rijden door een chauffeur en daar is deze vierwieler ook op voorzien. Geen achterbank in de M760Li X-Drive, maar echte fauteuils die elektrisch verstelbaar, verwarmd en zelfs ventileerbaar zijn. Met diverse massageprogramma’s bovendien, voor wie helemaal wil relaxen.

 

De zetel rechts achterin kan omgetoverd worden tot een ligbank. In dat geval schuift de voorste passagiersstoel vanzelf naar voor. Entertainment genoeg achteraan met twee tv-schermen en een ingebouwde tablet in de armsteun.

Met een tweede bijgeleverde sleutel kunt u vanop afstand controleren of de auto wel helemaal afgesloten is, of alle lichten gedoofd zijn en hoeveel benzine er nog in de tank zit. U kunt er zelfs mee de wagen in rechte lijn, op zijn eentje, vooruit of achteruit laten rijden. Handig om bijvoorbeeld in een nauwe garage te parkeren zonder dat u een deur moet openen.

M-Power

Bij Mercedes kunt u de S-klasse al jarenlang in AMG-trim bestellen en nu laat ook BMW hun Siebener opleuken door de eigen M-divisie. De M760Li is dan ook niet bepaald een ingetogen limousine. De hertekende bumpers geven hem zelfs een agressieve look. Vanonder die achterste schokbreker priemen langs weerszijden dubbele uitlaatpijpen, die een heus orkest uitbraken.

Geen chroom aan deze sportieveling, maar wel Cerium Grey. De nieren vooraan, de sierlijsten rondom, de spiegelkappen, de deurklinken en zelfs de emblemen: ze zijn allemaal in hetzelfde kleurbad gevallen.

Met de carrosseriekleur van ons testexemplaar – Frozen Dark Brown – vormt dat een prachtcombinatie. Ook de 20-duims velgen, waar in het blauw gelakte M-remklauwen achter prijken, zijn in het Cerium Grey.

Beest van een motor

Onder de lange motorkap woont een bruut: een 6,6-liter grote V12 die geleend werd bij Rolls-Royce. Helemaal verwonderlijk is dat niet natuurlijk, aangezien het poepchique merk sinds 2003 bij het BMW-concern hoort.

Die dikke motor wordt voorzien van twee monoscroll-turbo’s en BMW’s inmiddels befaamde Double-VANOS, wat staat voor variabele timing van de nokkenassen. Hiermee weet het benzineslurpende hart 610pk en – hou u vast – 800Nm aan koppel te genereren.

De prestaties spreken tot de verbeelding: een sprintje van nul naar honderd is geklaard in 3,7 seconden. De top is elektronisch begrensd op 250 km per uur. Indien u voor het optionele Drivers Package kiest, bederft de begrenzer de pret pas bij 305 km per uur.

Hoe rijdt dat?

De M760Li kent – net als andere moderne auto’s – verschillende rijstijlen: Economy, Comfort en Sport.

De Economy-stand is – uiteraard – gericht op zuinig rijden. In dat geval lijken meer dan de helft van de paarden met vakantie. Wanneer u het gaspedaal loslaat, ontkoppelt de achttrapsautomaat zichzelf, waardoor u nog een eind verder kunt ‘zeilen’ zonder benzine te verspillen. In het dashboard maakt de toerenteller plaats voor een verbruiksmeter, die u uitdaagt het gemiddelde zo laag mogelijk te krijgen.

In de Comfort-stand is het gezapig toeren. De Siebener is comfortabel afgeveerd en stuurt licht. Bij een trap op het gaspedaal schakelt de automaat haast nooit terug. De motor doet zijn werk vanuit de lage toeren, puur op koppel.

Wanneer u overschakelt naar Sport komt het duiveltje uit het doosje. Het uitlaatgeluid is, dankzij een kleppensysteem, plots prominent aanwezig. De gasrespons is ongelooflijk direct, de automaat schakelt sneller terug, de vering wordt een stuk harder en het stuur een beetje zwaarder.

Daarenboven voelt de auto bijzonder lichtvoetig aan. Vooral in Sport heeft u helemaal niet het gevoel met een wagen van 2.200 kilogram onderweg te zijn. Deze zeven laat zich zelfs met veel plezier van bocht naar bocht smijten. Daarbij geeft hij geen krimp: de wegligging is subliem. Zelfs bij een kletsnat wegdek en toch wel stevige provocatie, wijkt hij geen duimbreed van het rechte pad.

De 760Li X-Drive benadert de perfectie. Maar dan wel alleen voor mensen met een hele dikke portemonnee. Ons testexemplaar tikt af op 196.315 euro. Leg bovendien ook maar voldoende euro’s voor de brandstof opzij. Theoretisch verbruikt-ie 12,8 liter per 100 kilometer, ons testgemiddelde bleef steken op 17,2. Eerlijkheidshalve moeten we er wel bij vermelden dat we vooral rustige binnenbaantjes opzochten, in Sport-stand.

In cijfers

Cilinders: 12, in V
Inhoud: 6.592cc
Vermogen: 610pk (bij 5.500 o/min)
Trekkracht: 800Nm (bij 1.500 o/min)
Acceleratie 0 – 100 km/u: 3,7 seconden
Top: 250 km/u (met Drivers Package: 305 km/u)
Gemiddeld verbruik: 12,8 l/ 100 km
CO2: 294 g/km

 

Gepubliceerd door Stefan Lambrechts

Optimist en liefhebber van mooie natuur, door wiens aderen ook een beetje benzine stroomt.