Theo Francken wil niet in de oppositie belanden.

“Maar als het moet, zullen we oppositie voeren. Ik zal dat met veel passie en energie doen zoals ik dat altijd doe”, zei Theo Francken dinsdag in De Ochtend op Radio 1. Hij vindt het een “onwijs idee”, moest er een federale regering komen met een Vlaamse minderheid.

Als Lachaert goed luistert naar zijn achterban, dan kan hij volgens Francken niet anders dan kiezen voor een Vlaamse meerderheid. Nochtans konden we gisteren in Het Laatste Nieuws lezen dat een heleboel Vlaamse burgemeester hun kar al hebben gedraaid. De krant belde enkele van de blauwe burgemeesterssjerpen op en kreeg antwoorden die ieder elementair beleefd mens shockeert. Burgemeester Albert Beerens van Opwijk liet in december nog optekenen dat het “een dikke fout” zou zijn om mee gaan in paars-groen. Nu sluit hij“geen enkele mogelijkheid” uit. Eric Awouters van Borgloon, die destijds nog zei dat zijn partij“kapot” zou gaan door in een paars-groene coalitie te stappen, legt de verantwoordelijkheid nu bij de N-VA:“Wanneer de N-VA niet wil, moeten we ons heil elders gaan zoeken.” Om er slechts enkelen te citeren.

Toch gelooft Francken dat er nog meerdere opties zijn. “Er is nog altijd geen formatie opgestart.” Maar, net als zijn partijleider Bart De Wever kon Francken het niet laten om Egebert Lachaert nog een sneer te geven. Hij verwees naar een uitspraak van Lachaert van oktober vorig jaar, toen de Open Vld-voorzitter de kansen voor een paars-groene regering laag inschatte. “Lachaert zei dat Ecolo hun programma ritueel moest verbranden alvorens hij ermee in een regering zou stappen. Zover ik weet, heeft Ecolo zijn programma niet verbrand”, aldus Francken.