Afvallen, sparen, leukere job zoeken, …cliché voornemens die we elk jaar noteren, maar eerder klinken als een to do-lijst voor de eerste week van januari.

Neen, laten we 2020 inzetten als het jaar dat we eens niet maandenlang met een gebogen hoofd, apathisch starend naar fel oplichtende telefoonschermpjes door het leven gaan. Het is even verslavend als drugs, dat is bewezen en zelfs onze eigen kroost merkt het niet op wanneer hun geliefden worden vervangen door compleet vreemden.

Laten we terug communiceren met elkaar op de ouderwetse manier als mensen, in plaats van gemakzuchtige scheldwoorden naar elkaar te gooien op de HLN-commentaarsectie. Je wil het misschien ook niet toegeven, maar je ergert je dood wanneer iemand tijdens een gesprek met jou op zijn of haar telefoon kijkt. Je voelt je opeens minder belangrijk.

Tevens heeft het ding een slechte invloed op je hersenkracht en concentratie. Kortom, ondanks de naam ‘smartphone’, worden we er wreed dommer door.

Ironisch genoeg moet men het dan ook tegenwoordig hebben van een app om van deze telefoonverslaving af te geraken. De app ‘Forest’ geeft je een uitdaging van jewelste. Je kan het spel het best vergelijken met een Tamagotchi uit de jaren 90. Weet je nog hoe wanhopig je er alles aan deed om er voor te zorgen dat het beestje niet doodging? Hetzelfde principe geldt hier, maar op de tegenovergestelde manier.

Stel dat je jezelf voorneemt om drie uur van je smartphone af te blijven. Je stelt in ‘Forest’ de timer in, de app plant een boom.

Hoe langer je kan weerstaan, hoe groter en mooier je boom zal groeien.

Forest is te downloaden als app voor zowel Apple als Android.

Dus meteen installeren die handel, want je moet nu eenmaal de boom buigen als hij jong is.

Gepubliceerd door Gert Bleus

"Some men see things as they are, and ask why. I dream of things that never were, and ask why not."