Het is de bedoeling dat die nog dit jaar in productie gaat. Alleen: er zal nog een juridische strijd moeten gestreden worden.

De Spanjaard Emilio de la Cuadra pootte in het Barcelona van begin twintigste eeuw een fabriek neer om elektrische auto’s te gaan bouwen. Alleen: hij wist niet hoe hij daar aan zou beginnen. In Parijs ontmoette hij de Zwitserse ontwerper Marc Birkigt, die hij inhuurde. Alleen: Birkigt had ook niet de nodige kennis in huis en het bedrijf ging op de fles.

In 1904 maakten de heren een doorstart en werd het bedrijf Fabrica Hispano Suiza de Automoviles genoemd. Ze besloten nu om maar luxewagens op fossiele brandstof te bouwen. Een financiële crisis zorgde ervoor dat het bedrijf het wederom moeilijk kreeg en in 1938 werd de laatste Hispano Suiza gemaakt.

Thans zijn er zowel een stel Zwitsers als enkele Spanjaarden die de rechten op de merknaam Hispano Suiza menen te bezitten. In Spanje wordt er naarstig gewerkt aan een elektrische auto, in Spanje hebben ze deze supercar al klaar.

De motor werd geleend bij VAG: het is namelijk de 5.2-liter V10 die we al kennen uit de Audi R8 en de Lamborghini Huracan. Dankzij enkele aanpassingen weet die nu maar liefst 1.085pk en 1.050Nm te produceren. Daarmee zou de Hispano Suiza Manguari HS1, zoals de auto voluit heet, in 2,8 seconden van 0 naar 100 km/u moeten brengen. De topsnelheid bedraagt 380 km/u.

Ze zijn van plan om driehonderd exemplaren te fabriceren in Zwitserland, die voor 2,2 miljoen euro de deur uit mogen. De productie zou eind dit jaar nog van start moeten gaan, als de Spanjaarden daar geen stokje voor steken.

1

Image 1 of 6

Gepubliceerd door Stefan Lambrechts

Optimist en liefhebber van mooie natuur, door wiens aderen ook een beetje benzine stroomt.