Baba Vanga is niet één of andere dance act uit Belgium’s Got Talent, maar een Bulgaarse blinde waarzegster die in 1996 de pijp aan Maarten gaf.

Ze had blijkbaar veel vrije tijd daar ze de toekomst tot 5079, het jaar waarin volgens haar de wereld zal vergaan, voorspelde. De ‘Nostradamus van de Balkan’ wist al jaren van tevoren onder meer dat de Verenigde Staten aangevallen zouden worden door ‘stalen vogels’ (aanslag op WTC in 2001), dat een enorm golf volledige steden zou verwoesten (tsunami in de Indische Oceaan in 2004), dat de 44ste president van de Verenigde Staten een zwarte man zou worden (Barack Obama) en de opkomst van de Islamitische Staat (ISIS).

Maar wie was deze mysterieuze dame? Om te beginnen: Baba Vanga was niet haar echte naam. De vrouw werd in 1911 in Macedonië geboren als Vangelia Pandeva Dimitrova. Op haar twaalfde levensjaar verloor ze plots op mysterieuze wijze haar zicht tijdens een grote storm, waarbij ze zelf ook vermist geraakte. Het verhaal doet de ronde dat haar familie haar pas een aantal dagen na de storm terugvond. Op dat moment waren haar ogen toegegroeid en bedekt met een dikke laag stof.

Zelf beweerde ze dat ze de visioenen kreeg dankzij ‘onzichtbare wezens’ die haar info over de toekomst gaven, wezens waar ze zelf geen verklaring voor had. Wezens die het af en toe ook eens mis hadden, want als het van Baba afhing was er in 2010 een Derde Wereldoorlog met nucleaire wapens. Oef.

En zo zijn er nog wel voorspellingen waarvan we vermoeden dat ze niet zullen uitkomen. Aliens die de mensheid komen helpen met het bouwen van onderwaterhuizen in 2130? In 3005 een oorlog op Mars? Het lijkt ons even waarschijnlijk als een comeback van La Esterella.

En dan zijn er ook nog mensen die Baba Vanga voorspellingen toedichten die ze waarschijnlijk nooit heeft gedaan. Zo zal de leugendetector volgens ons ook tiltslaan bij de getuigenis van de 73-jarige Neshka Stefanova Robeva. Zij beweerde in de jaren negentig een ontmoeting gehad te hebben met Baba Vanga. 

“‘Neshka, Corona zal ons overspoelen’”, vertelde Vanga haar. “Maar ik wist toen niet wat ze hiermee bedoelde.”, aldus de dame in een interview in de Daily Star. Corona betekent in het Bulgaars iets als ‘voogdij’ en wordt geassocieerd met de invloeden van Rusland in het Oost-Europese land. Ze dacht dan ook dat Vanga het over het Russische gevaar had. Maar daar denkt ze nu anders over uiteraard.

Wat staat er nog op het menu voor dit jaar volgens de voorspellingen van de Bulgaarse waarzegster? Azië zou opnieuw getroffen worden door tsunami’s en aardbevingen, Rusland wordt verwoest door een asteroïde. Ook beweerde ze dat er een aanslag zal gepleegd worden op Vladimir Poetin en dat Donald Trump een mysterieuze ziekte zal hebben waardoor hij doof wordt en een hersentumor krijgt.

Nog een interessante voorspelling van haar is, dat in 2304 de mens het tijdreizen onder de knie zal hebben. Wie weet, reisde iemand naar het jaar 1996 om haar al deze weetjes in te fluisteren?

“Tja, we zullen zien”, zei de blinde tegen de dove.

 
 

Gepubliceerd door Gert Bleus

"Some men see things as they are, and ask why. I dream of things that never were, and ask why not."