Op het internet wordt al maanden gespeculeerd over een document uit 2010 van de Rockefeller Foundation en GBN.

Elke week krijg ik wel enkele vragen over de studie. In die stevig onderbouwde paper wordt aan scenario-analyse gedaan.

Scenario-analyse is een beslissingsmethode die helpt om de juiste beslissing te nemen en er vooraf over na te denken welk effect een genomen besluit zal bewerkstelligen.

Het is een van mijn favoriete tools uit de managementleer en mijn voormalige studenten moesten deze methode (goed) kennen.

Volgens aanhangers van de complottheorie heeft de studie uit 2010 de aanpak van de overheid tijdens de coronacrisis voorspeld. Het gaat meer bepaald over het scenario ‘Lock Step’ (A world of tighter top-down government control and more authoritarian leadership, with limited innovation and growing citizen pushback). Een scenario waarbij de overheid de touwtjes dus stevig in handen neemt, zoals vandaag.

Het probleem bij deze visie is dat dit slechts 1 van de 4 mogelijke scenario’s is van het denkproces in 2010. Een ander scenario is ‘Clever Together’. Dat ziet er een stuk vriendelijker uit.

Zoals zo vaak wordt een behoorlijke analyse uit de context gerukt om een crisis te verklaren. En voor de aanhangers van complottheorieën: ik word niet betaald door Bill Gates (was het maar waar).