Hans Maes (28) kiest voor polyamorie.

In een open gesprek met Het Laatste Nieuws vertelt de voor zitter van Jong Open Vld dat hij een relatie heeft met twee vrouwen. De situatie is nogal complex. Hans heeft een relatie met twee vrouwen, waarvan één vrouw ook nog een relatie heeft met een andere man. Om het nog wat ingewikkelder te maken is die andere man ook nog eens zijn beste vriend, Lucas. Officieel heet dat polyamorie, een levenswijze waarin men open staat voor het gelijktijdig hebben van meerdere relaties, mits onderlinge goedkeuring.

Bij Hans is het begonnen als een soort van regularisering van zijn scheve schaatsen. Bij aanvang snoepte alleen Hans van twee walletjes, tot Len, zijn vriendin wat begon met Lucas, die hij al kende van de middelbare school. “Ze waren wel wat bang om ervoor uit te komen. Maar voor mij was de relatie meteen oké. Zolang er open over gepraat wordt, vind ik dat geen bedrog,” zegt Hans aan het Laatste Nieuws.

Volgende week is polyamorie overigens het onderwerp bij het Eén-programma ‘Durf te Vragen’ van Siska Schoeters. Hans heeft de definitie van het liberalisme – in liberalimse zit het woord ‘liber’ wat Latijns is voor vrijheid – een duwtje gegeven.

“Het is een kwestie van afspraken maken”, zegt Hans nog. “Bij de ene kan ik praten over politiek en met de ander heb ik etentjes.” Ze hebben ook een WhatsApp-groepje ‘all you need is love’, want het is vaak een kwestie van plannen. Ze kijken wel eens samen tv, maar als er seks van komt, moet één van de drie buiten.

0,7 % van de bevolking zou zich hierin kunnen winden. Hans is dus een beetje anders.