Vouchers in afwachting van de reis

Dat de reissector één van de zwaarst getroffen sectoren is door de coronapandemie, daar hoeft geen tekeningetje bij.

Zelf pleit de sector voor een systeem van vouchers, als alternatief terugbetalingsmiddel bij een annulatie van pakketreizen door het coronavirus. Op deze manier worden de rechten van de consument immers ten volle beschermd en verzekerd. Zonder een systeem van vouchers zal de georganiseerde reissector overigens niet lang meer overleven.

In de huidige omstandigheden van massale verplichte annulering van pakketreizen is er onvoldoende liquiditeit om de terugbetaling van de reizigers te verzekeren. Indien de toeristische bedrijven in cash dienen terug te betalen, gaat de volledige reissector – reiskantoren, touroperators én garantieverzekeringen – zeer waarschijnlijk onmiddellijk failliet.

Reizigers annuleren immers hun geboekte en betaalde reizen bij de vleet, en dit niet enkel voor de komende weken, maar ook voor de rest van het jaar. Tegelijkertijd wordt er geen enkele nieuwe boeking geregistreerd. Indien de reisorganisatoren massaal failliet gaan, dan volgen ook de garantieverzekeringen en dus het hele financiële garantiesysteem. In dat geval zal de consument geen enkele bescherming meer genieten en is hij zijn geld (definitief kwijt.

Maar: met het systeem van vouchers behoudt de reiziger wél zijn rechten, omdat de reis als het ware wordt uitgesteld. Hij kan later zijn reis opnieuw boeken en blijft ondertussen beschermd bij de verzekering tegen insolvabiliteit door de speciale dekking van de voucher.

De consument is alleszins veel meer gebaat en beschermd bij het voortbestaan van de georganiseerde reissector en het gebruik van deze vouchers.

De georganiseerde reissector rekent op de steun van de overheid om deze broodnodige overlevingsmaatregel te kunnen invoeren en zo het voortbestaan van de sector een kans te geven. Opdat we nog onze koffers (letterlijk) zouden kunnen pakken…

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More