Energieregulator wil elektriciteit op piekmoment duurder maken.

De Vreg (Vlaamse energieregulator) wil een capaciteitstarief tegen 2022. Concreet wil dat zeggen dat het elektriciteitsverbruik op piekmomenten duurder wordt. Daarnaast zullen eigenaars van zonnepanelen een ‘injectietarief’ moeten betalen.

“Kosten op basis van verbruik is niet logisch en niet toekomstbestendig” legt Vreg-directeur Van Evercooren uit. “Een deel van je factuur, de 19 procent zuivere netkosten, zal vanaf 2022 worden aangerekend op basis van capaciteit. De kabels liggen er. De kost wordt niet beïnvloed door de hoeveelheid stroom die er door gaat.”

De Vreg probeert uit te leggen dat ze willen vermijden dat het netwerk moet worden uitgebreid. Ze gaan er vanuit dat er meer elektrische wagens, meer zonnepanelen en meer warmtepompen zullen komen, waardoor we  met z’n allen tegelijk meer zullen verbruiken. Een noodzakelijke uitbreiding van het net zou het volgens de Vreg onbetaalbaar worden. “We moeten efficiënt gedrag promoten als we de energietransitie mogen willen maken, maar vooral om ze betaalbaar te houden” aldus de Vreg.

In mensentaal: Elektriciteit op piekmomenten wordt duurder. Wil je geen hogere factuur, verbruik dan in de daluren.

De vraag is of je dat wel kan. Als je moet werken, ben je thuis niet aan het verbruiken en als je thuis bent en elektriciteit verbruikt, zijn de meeste andere werkende mensen ook thuis en verbruiken ze elektriciteit.

Met andere woorden: theoretisch een mooi model, maar zal het in de praktijk niet gewoon duurder zijn?

En dat met die zonnepanelen ? Gewoon, eigenaars van zonnepanelen zullen moeten betalen voor het gebruik van het net als ze de geproduceerde stroom erop zetten.

Duurder dus? “Maar ze zullen hun stroom ook kunnen verkopen.”