Nieuwe verstrengde maatregelen kunnen al worden aangepast voor ze van kracht zijn.

Als je je afspraak met de geschiedenis mist, maak je ook een beetje geschiedenis. De regering Jambon bracht gisteren een wel hele slechte show met het aankondigen van de nieuwe coronamaatregelen. Niveau Wilmès, maar dan in het Vlaams. ‘C’est le ton qui fait la musique’, zeggen de Fransen. En dat hebben we gemist, muziek. Of noem het menselijkheid.

Jambon leek te staan preken voor de Ijzertoren en slaagde er niet in zich tot ‘mensen’ te richten. Nochtans zullen zij het moeten doen, want er ligt wel heel veel verantwoordelijkheid bij de gewone burgers.

We missen een ‘blijf in uw kot’, emotie, empathie, motivatie, een eenheidsgevoel. Cijfers en abstracte dreigementen overtuigen niet. Politici die gaan eten in een hotel – en daarvoor niet ontslagen worden – ook niet. Jambon kondigt wel aan dat er strenger zal beboet worden. Waarvoor? Wie geen geen krant leest en niet naar de radio luistert of tv kijkt, kan niet op de hoogte zijn. Hoe zit dat eigenlijk? Zijn wij verplicht om ons via die kanalen te informeren?

“Een laatste stap voor een echte lockdown”, klinkt het. Maar die beslissing leggen onze politici – wie het 5 minuten politieke moed ontbreekt – wellicht bij de gouverneurs. Die moeten nu eenmaal geen rechtstreekse verantwoording afleggen aan de kiezer.

Als er geen verbetering te bespeuren valt tegen vrijdag, dan is het niet uitgesloten dat er nog maatregelen bijkomen. Vrijdag is er alvast een nieuw Overlegcomité. Premier Alexander De Croo heeft vandaag een onderhoud met Jambon en de andere ministers-presidenten. Ze willen een heldere en eenduidige regeling voor het hele land.

De nieuwe Vlaamse regels:

  • De bibliotheken blijven open, alle andere culturele huizen gaan dicht. Ook bioscopen sluiten. Evenementen kunnen niet plaatsvinden, behalve de wekelijkse markten.
  • Telewerken moet maximaal toegepast worden.
  • Winkelen blijft mogelijk, maar mag maximaal nog met twee personen of één volwassene met minderjarige kinderen.
  • Erediensten, begrafenissen en huwelijken worden weer beperkt tot maximaal 40 personen.
  • Onder de 12 jaar blijven alle sportactiviteiten mogelijk, maar voor iedereen boven 12 jaar worden ze aan banden gelegd. Het mag alleen nog buiten, in een groep van maximaal vier mensen. Zwembaden, fitnesscentra en bowlingzaken sluiten de deuren. Professionele sporten gaan wel nog door, maar zonder publiek.
  • De universiteiten moeten allemaal overschakelen op code rood, wat betekent dat zij maximaal op afstandsonderwijs zullen overschakelen.
  • Bezoek aan woonzorgcentra wordt beperkt. Bewoners mogen één vast knuffelcontact hebben en daarnaast mag nog één persoon op bezoek komen om de 14 dagen.
  • eugdactiviteiten voor kinderen vanaf 12 jaar zijn niet langer mogelijk. Overnachtingen zijn uitgesloten. Buitenspeeltuinen blijven wel open.
  • De avondklok tussen middernacht en 5 uur ’s ochtends blijft wel behouden. De verstrengde maatregelen gaan vrijdag in om 18 uur.