N-VA en een hakenkruis? Dat mag!

In de nacht van 30 op 31 augustus 2018 bekladde(n) nitwit(s) de gevel van de Al Fath-moskee in Leuven met de walgelijke boodschap: “Stem N-VA, alle bruine buite” met daarbij een hakenkruis, het symbool van de nazi’s. Er werd een onderzoek ingesteld en bij N-VA Leuven waren ze woest. Lorin Parys, N-VA’er en trotse papa van een dochter met getinte huidskleur, zei toen: “Hier is geen enkele plaats voor in het Leuven dat wij samen ambiëren. Wij staan voor een inclusief integratieverhaal waarin iedereen Vlaming en Leuvenaar kan zijn. En tenslotte wensen met meer spellingkennis toe aan wie onze naam wil gebruiken voor zo’n walgelijke boodschap.”

15 maart 2019. De 28-jarige Australiër Brenton Tarrant opent het vuur in twee moskeeën in het Australische Christchurch. Er vallen 51 doden en tientallen gewonden te betreuren.

Uiteraard brengen ze ook bij de VRT dit afschuwelijke nieuws. Maar… tijdens het brengen van dat nieuws brengen ze tweemaal de muurschildering van een jaar geleden, “Stem N-VA, alle bruine buite”, mét hakenkruis, expliciet in beeld.

Er werd klacht ingediend bij de VRT. Iemand is namelijk van oordeel dat VRT hier duidelijk aantoont partijdig te zijn, door N-VA uitdrukkelijk te linken aan islamofobie, en dat met de verkiezingen voor de deur.

Econoom-onderzoeksjournalist Thierry Debels kwam er nu achter dat de klacht onontvankelijk werd verklaard – en VRT dus geen tik op de vingers krijgt voor het vergelijken van N-VA met nazi’s. 

VRT laat ons weten dat die vergelijking niet de bedoeling was: “Wij zijn van mening dat we die vergelijking niét hebben gemaakt”, klinkt het. 

 

Gepubliceerd door Stefan Lambrechts

Optimist en liefhebber van mooie natuur, door wiens aderen ook een beetje benzine stroomt.