Het zijn moeilijke en vooral gevaarlijke tijden voor de VRT. Een uitzending met een zwarte in FC De Kampioenen? Mag niet. Een hoteluitbater die een dansje doet in een Engelse reeks? Mag niet.

Daarom heeft de VRT een nieuw systeem opgezet om te bepalen of een aflevering van een uitzending gevaarlijk is of niet: de rode bol. Rood wijst immers op gevaar!

Een rode bol (label) wordt bij een archiefstuk om tal van redenen gezet. De belangrijkste en meest voorkomende redenen zijn:
 omwille van ongepast(e), aanstootgevend(e) of kwetsend(e) taalgebruik, uitlatingen, situaties of handelingen, gekoppeld aan gewijzigde gevoeligheden en denkbeelden, die continu evolueren in de tijd.
 een gerechtelijke uitspraak die hergebruik beperkt;
 als een organisatie waarmee de VRT of een extern productiehuis samenwerkt voor een productie hierom vraagt en dit in een overeenkomst vastlegt;
 de bescherming van kwetsbare groepen (vb. persoonlijke, gevoelige getuigenissen);
 na een gegronde en gemotiveerde klacht van een persoon die onterecht in beeld gekomen is, of eventueel in een andere, minder gunstige context of over wie de informatie niet correct is;
 indien schermgezichten/acteurs/enz. veroordeeld werden voor ernstige, criminele feiten of zwaar in opspraak zijn gekomen;

Hoeveel videocassettes met een rode bol in het archief van de VRT liggen, is niet geweten. Er bestaat immers (nog) geen lijst van dergelijke gevaarlijke cassettes.