Wat twee jaar geleden begon als een poging van president Trump om betere voorwaarden voor de handel met China af te dwingen, dreigt nu een veel bredere en onheilspellende confrontatie te worden.

Volgens de LA Times begint de handelsoorlog tussen de twee grootste economieën serieus de verkeerde kant op te gaan. Het begon met een reeks tariefverhogingen, maar nu volgen er steeds meer  andere vergeldingsmaatregelen.

Het conflict met China begint nationalistische en emotioneel vormen aan te nemen die een veel dieper conflict suggereren. Het roemruchte China heeft het gevoel dat het zich al eeuwen liet doen door het westen, maar dat gaat het land niet nog eens laten gebeuren. Omdat Trump iedere toenadering afwijst en ieder compromis verwerpt is voor China dan ook de maat vol. Zeker nadat de Trump-administratie het telecombedrijf Huawei op de zwarte lijst zette en zo één van China’s meest succesvolle wereldwijde bedrijven voor schut zet.

Tijdens een zeldzame nieuwsconferentie zei de Chinese viceminister van handel Wang Shouwen dat de gesprekken dringend moeten worden gevoerd op basis van gelijkheid. Guo Weimin, vice-minister van het Informatiebureau van de Raad van State, voegde daar nog aan toe: “China wil niet vechten, is niet bang voor vechten, maar zal vechten als het geen keus heeft”.

Trump maakt zich niet al te veel zorgen, hij weet dat voor zijn herverkiezing een grote vijand altijd van pas komt. Hij weet dat hij niet kan krijgen wat hij wil, en een zwak compromis wil hij dan ook liever niet voor de verkiezingen. Hij maakt zich al klaar om een nieuwe schadelijke handelsoorlog met Mexico te beginnen.