Eigen volk eerst.

In tijden van crisis is het ieder voor zich, wereldwijde solidariteit is voor naïeve dromers. Vorige week werd Remdesivir door Europa goedgekeurd als medicijn voor corona. Daarmee zette Europa het licht op groen om het medicijn binnen de EU toe te dienen aan coronapatiënten die met een longontsteking in het ziekenhuis liggen en extra zuurstof nodig hebben.

Er is echter één probleem, het moet in voorraad zijn. En daar wringt het schoentje. De Verenigde Staten hebben de beschikbare voorraad van Remdesivir vrijwel volledig opgekocht. De Britse krant The Guardian schrijft dat de VS 500.000 dosissen hebben gekocht. Dat is de volledige productie van het middel voor juli en 90 procent voor die van augustus en september. Er is dus niets over voor Europa.

Remdevisir is geen vaccin maar een medicijn. De opkoop door de VS is een ernstige waarschuwing voor de wereld. Als straks een vaccin op de markt komt, is dat voor wie het meeste biedt. Nog meer dan nu, zal het niet anders zijn dan ieder voor zich.