De regering is amper gevormd, of het zit er achter de schermen al serieus tegen. Tachtig procent van de Vlamingen bleek voor de sluiting van de horeca, maar daar zijn de Walen het niet mee eens.

De Belgische horeca moet vanaf vandaag de deuren vier weken gesloten houden. Volgens pyromaan minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke was er simpelweg geen andere keuze.

Die beslissing werd gemaakt aan de hand van een rapport dat professor Erika Vlieghe opstelde. Zij baseerde zich niet op cijfers (amper drie procent van de besmettingen zou tijdens café- of restaurantbezoek opgelopen zijn, maar wel op haar eigen logica.

[wcm_nonmember]

Verder lezen?

Word ook abonnee en lees
alle artikels en digitale magazines

Onbeperkt toegang tot alle artikels
en digitaal archief op PNWS.be.
Stop wanneer je wil.

Eerste 3 maanden €2.99 per maand
Nadien slechts €4.99 per maand

Ben je al abonnee? Log hier in en krijg
toegang tot alle artikels en digitale magazines.

[/wcm_nonmember]

[wcm_restrict]

Daarin staat onder andere dit vermeld: “Mondmaskers zijn niet compatibel met eten en drinken. De afstand tussen mensen aan een tafel is doorgaans minder dan één meter, zeker in cafés, waar de consumptie van alcohol leidt tot minder sociale inhibities. En in de binnenruimtes van horecazaken kan de kwaliteit van de luchtventilatie erg variëren.

Voorts verwijst het rapport naar drie wetenschappelijke cesestudies. Eén daarvan is een Japans onderzoek, waaruit blijkt dat in de horeca niet drie procent, maar wel zestien procent van alle besmettingen plaatsvinden.

Soit, de horeca dus opnieuw voor een maand dicht. Dat zorgt voor heel wat ongenoegen bij horeca-uitbaters. Die kunnen alweer containers voedsel wegkieperen, reservaties annuleren enzovoort. Om nog maar te zwijgen over de gemiste inkomsten. Niet echt verwonderlijk, dat er al verschillende uitbaters zeiden dat, àls ze terug open mogen, er geen ministers of virologen meer welkom zullen zijn in hun zaak.

Maar blijkbaar zorgt de maatregel ook voor gemor in politieke middens. Als we een blik in Waalse kranten werpen, dan zien we dat ze in Franstalig België tegen de sluiting van de horeca waren. David Clarinval (MR), Federaal minister van Middenstand, Zelfstandigen, KMO’s, Landbouw en Institutionele Hervormingen, drukt het als volgt uit in ‘Le Soir’: “Vandenbroucke zegt dat tachtig procent van de Vlamingen voor de sluiting van de horeca zijn. Als nu tachtig procent van de Vlamingen voor zijn om de doodstraf opnieuw in te voeren, gaan we dat dan ook doen?”

[/wcm_restrict]

 
 

Gepubliceerd door Stefan Lambrechts

Optimist en liefhebber van mooie natuur, door wiens aderen ook een beetje benzine stroomt.