Zuckerberg op de barricades voor de vrije meningsuiting.

Facebook ligt voortdurend onder vuur omdat ze te losjes om zou gaan met de privacy. Vooral de VS beloert Zuckerberg omdat er vermoedens bestaan dat Facebook, al dan niet bewust, Russische propaganda heeft laten verspreiden tijdens de verkiezingen en op die manier Trump in het zadel hielp. Bovendien zou Facebook niet in staat zijn om fake nieuwsberichten en desinformatie te kunnen filteren en daar ook weinig aan willen doen.

Maar Zuckerberg sprak onvermurwbare taal. In een toespraak in de universiteit van Georgetown, verdedigde hij Facebook als een “bastion van vrije meningsuiting”. “Het verbannen van politieke advertenties bevoordeelt zittende politici en al wie media-aandacht krijgt”, zei Zuckerberg. Hij voegde er aan toe dat hij na de overvloed van politiek druk en bedreigingen, had overwogen om alle politieke advertenties te bannen. Hij deed dat uiteindelijk niet omdat ze volgens Zuckerberg een belangrijke manier zijn om je stem te  laten horen.

Er is natuurlijk ook de stem van de gewone mens, die Facebook vaak aanwendt voor zijn/haar fifteen minutes of fame. Maar daarover ging het debat niet, al staat het in de sterren geschreven dat het nieuwe jonge medium, wat Facebook nog altijd is,  in de toekomst voor nog ernstiger conflicten zal zorgen.

De eerste echtscheidingen als gevolg van Facebook zijn al lang een feit en het misbruiken van de sociale media om het grote gelijk te halen is schering en inslag. Al moet gezegd dat na een melding van een deontologische overtreding, Facebook alsmaar accurater en sneller ingrijpt. Blijft natuurlijk de vraag of elke mening zonder factchecking mag blijven bestaan. Hoe zal men in de toekomst omgaan met de regel dat ‘wie beweert, moet bewijzen’?

Het zou wel eens kunnen dat, na de uitvinding van het wiel, de uitvinding van de sociale media de grootste omwenteling in geschiedenis van de mens zal zijn.