Johnson & Johnson legt tetsts tijdelijk stil, Rusland zoekt proefpersonen.

Johnson & Johnson wordt getipt als een belangrijker speler in de race naar het coronavaccin. Gisteren hebben ze echter de derde fase van de klinische proeven moeten onderbreken wegens een “onverklaarbare ziekte” bij een deelnemer. De farmareus test op dit moment het experimentele product op 60.000 mensen. Het bedrijf meldt dat het normaal is wanneer er in de massale testfase onverwachte ziektes opduiken. Vorige maand moest AstraZeneca de proeven met zijn vaccin ook even stopzetten vanwege medische problemen met een proefpersoon. Die klinische proeven zijn intussen hervat.

In Rusland beweert men al een tijdje over een werkend vaccin te beschikken, genaamd Spoetnik V. Maar er blijkt weinig vertrouwen te zijn bij de Russen. Het land slaagt er niet in om 40.000 vrijwilligers te vinden om zich te laten injecteren met het nieuwe, onbekende, goedje.

De propagandamachine draait daarom op volle toeren. Vladimir Poetin verklaarde op televisie dat één van zijn eigen dochters ingeënt is met het nationale vaccin. Zelf heeft hij zich niet laten inenten, maar heeft zich in preventieve qurantaine geplaatst. Wie Poetin wil spreken, moet veertien dagen in afzondering.

Het Kremlin wil zo graag de geschiedenisboekjes ingaan als de redder van de wereld en zoekt internationale erkenning. Voorlopig vindt het die alleen bij de ‘vriendjes’, want de bij westerse landen is er alleen maar argwaan en ongeloof: te snel, te weinig informatie en met de informatie die voorhanden is, lijkt geknoeid. De Syrische president Assad en de Wit-Russische leider Loekasjenko hebben in interviews met Russische staatsmedia verklaard zich te verheugen op het vaccin uit Moskou. De zoon van de Venezolaanse leider Maduro en de Wit-Russische premier laten zich naar eigen zeggen nu al injecteren.

In eigen land vinden ze die vrijwilligers niet en betaalt men 330 euro voor wie zich aan de prik waagt. Maar zelfs dan vindt vadertje Rusland onvoldoende menselijke proefkonijnen.

Als deze laatste onderzoeksfase straks positieve resultaten oplevert – en wie zou daar aan twijfelen – dan begint Rusland op 1 januari met een landelijk vaccinatieprogramma.