Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie eist vervuilde lucht wereldwijd jaarlijks zo’n drie miljoen doden. Dat het niet denderend is gesteld met de luchtkwaliteit in Europa mag dus geen verrassing zijn. Eén van de boosdoeners is de eindeloze stroom auto’s die over de Europese wegen karren.

De onderzoekers van Eco Experts onderzochten in welke Europese landen u de meeste vervuilende auto’s tegenkomt. Altijd goed om te weten waar u de meeste diesellucht door uw longen jaagt. Het onderzoek bekeek de giftige uitstoot van auto’s in 25 Europese landen. Maar ook het percentage elektrische auto’s, de leeftijd van de wagens, de hoeveelheid uitstoot en het aantal auto’s per duizend inwoners werden mee in rekening gebracht.

Tsjechië is de slechtste leerling van de Europese klas . Dat heeft onder meer te maken met de gemiddelde leeftijd van een Tsjechische auto. Ze rijden ongeveer veertien jaar rond met hun vehikel . In het Verenigd Koninkrijk is een auto gemiddeld 6 jaar oud. Het verschil is dus vrij opmerkelijk. Ook in Polen kunt u best uw adem inhouden, ze staan op de tweede plaats in het lijstje. Op de derde plaats vinden we Estland terug. Het is duidelijk dat u de meest vervuilende voertuigen in Oost-Europa zult tegenkomen.

Zoals steeds is ook nu weer Zweden de beste van de klas. België doet het minder goed dan de andere West-Europese landen.

25. Tsjechië
24. Polen
23. Estland
22. Kroatië
21. Slovakije
20. Slovenië
19. Spanje
18. Roemenië
17. Oostenrijk
16. Hongarije
15. Luxemburg
14. Letland
13. Italië
12. Litouwen
11. België
10. Frankrijk
9. Duitsland
8. Verenigd Koninkrijk
7. Griekenland
6. Portugal
5. Nederland
4. Denemarken
3. Finland
2. Ierland
1. Zweden