Je hebt het misschien ook gezien in het nieuws: de kindjes van Burkina Faso hebben opnieuw honger. Er is dringend extra geld nodig.

In de reportage heb ik niet gehoord dat de bevolking daar op enkele decennia tijd verdrievoudigd is. Dat is ook niet moeilijk als de gemiddelde moeder er minstens 5 kinderen krijgt.

Belangrijker nog is de vraag waar de 200 miljoen euro van de Europese Unie naartoe gegaan is. Sinds 2007 heeft de EU immers dat bedrag gegeven aan humanitaire hulp. Het is dus niet zo dat we egoïsten zijn hier in Europa.

https://eeas.europa.eu/delegations/burkina-faso_tk/4352/Burkina%20Faso%20and%20the%20EU

Een derde van het grondgebied daar is ondertussen in handen van gewapende groepen die dorpen platbranden, en mannen, vrouwen en kinderen doodschieten. In 2020 hebben de terroristen al meer dan duizend mensen gedood.

Een lichtpuntje volgens de VRT: COVID-patiënten liggen niet in het ziekenhuis. “Er is bij de bevolking in Kaya en bij de ontheemden geen enkele besmetting vastgesteld”, zegt de dokter. In heel Burkina Faso zijn er maar een zestigtal mensen gestorven aan COVID-19. Op een bevolking van 20 miljoen inwoners.

Een antwoord op de vraag in de titel dan: de tientallen miljoenen euro van de EU werden uiteraard deels verkwist en een deel van het voedsel kwam ook terecht bij de rebellen. Op die manier financierde de EU de gewapende strijd in dat land. Dat is niets nieuws, maar dat wisten we al van in de jaren 80 met de acute hongersnood in Ethiopië.

Het geld dat toen ingezameld werd, ging ook deels naar de gewapende strijders.