Stan Lee is niet meer, maar dankzij zijn vele cameo’s in de Marvel-films zal hij eeuwig blijven voortleven op het grote scherm.

Avengers Endgame zal waarschijnlijk de allerlaatste prent worden waarin Lee een cameo heeft. Verrassend passende titel dus. Hij maakte zijn allereerste cameo in de tv-film The Trial of the Incredible Hulk uit 1989, waar hij de rol speelde van een jurylid. En sindsdien heeft hij er maar liefst 58 cameo’s opzitten in superheldenfilms die door hem bedacht zijn. 

Ook nu in Captain Marvel – die momenteel in de zalen speelt – duikt de oude knar weer uit het niets op. Niet alleen krijgt hij een eerbetoon in de begingeneriek van Marvel, waar alle superhelden in het logo zijn vervangen door foto’s van hun geestelijke vader, maar ook de cameo zelf is zeer speciaal.

Het is namelijk de allereerste cameo waar Stan Lee niet de rol speelt van een bezorgde burger, dronken veteraan, bijdehandse veiligheidsagent of ander fictief personage. Neen, in deze cameo speelt Stan Lee de rol van… Stan Lee. Wanneer de superheldin Carol Danvers terug op de aarde belandt in 1995, vindt er kort na haar aankomst een spectaculaire actiescène plaats op een trein. Eén van deze treinpassagiers is niemand minder dan Stan Lee.

De kijker ziet hoe Lee een script aan het lezen is, namelijk dat van de film Mallrats. Dit is de film uit 1995 waarin Lee zijn allereerste cameo had op het grote scherm, voor een stripwinkel dan nog wel.  De regisseurs van Captain Marvel wilden zo laten uitschijnen dat het Stan Lee zelf was in de trein, op weg naar de opnames van de film Mallrats.

Laten we hopen dat zijn laatste cameo ooit in schoonheid mag eindigen.

Gepubliceerd door Gert Bleus

"Some men see things as they are, and ask why. I dream of things that never were, and ask why not."