Het einde van de democratie.

De Verenigde Staten van Amerika gaan er prat op een lichtend voorbeeld te zijn voor de democratie. Zij voelen zich niet te beroerd om gelijk waar ter wereld gewapenderwijs in te grijpen om het democratisch beginsel af te dwingen. Ondertussen zwaaien ze met de bijbel als was het de encyclopedie van de waarheid. Misschien moeten ze het boek nog een keer goed lezen “Huichelaar, haal eerst die balk uit uw eigen oog; dan zult ge scherp genoeg zien om de splinter te kunnen verwijderen die in het oog van uw broeder zit”, lezen we bij Lucas. Klopt.

De Amerikanen hebben de democratie vervuild bij de laatste verkiezingen. Ze slagen er zelfs niet in om – op een geloofwaardige manier – de stem van het volk te meten. Nu Trump eindelijk (min of meer) toegeeft dat Biden heeft gewonnen, weigert topambtenaar Emily Murphy dat officieel vast te stellen. De Trump-getrouwe dame moet als hoofd van het hoogste administratieve orgaan in de VS – en zij alleen – officieel vaststellen wie de winnaar is van de presidentsverkiezingen. Maar dat gebeurt maar niet.

Weigert ze het verkiezingsresultaat officieel vast te stellen, dan blokkeert ze de soepele overdracht van de macht, blijft het geld geblokkeerd dat nodig is voor Joe Biden om personeel aan te werven – voorlopig betaalt hij dat zelf – en kunnen er officieel geen voorbereidingen worden getroffen door de nieuwe regering om de coronacrisis te lijf te gaan.

Ligt de macht van de VS dan werkelijk in de handen van één ambetantenaar?