Sinds 2019 is het gebruik van lachgas verboden in Nederland. Uit onderzoek bleek dat het roesmiddel veel gevaarlijker was dan initieel werd gedacht. Toch zit het goedje al enkele jaren fors in de lift. De Nederlandse jeugd is steeds meer verlekkerd op deze recreatieve drug, waardoor Nederland besliste om het  op de zwarte lijst van de Opiumwet te plaatsen. 

Maar dat weerhoudt deze jongeren er niet van op erop los te experimenteren. Dat leidt tot enkele opmerkelijke vaststellingen. Jongerenorganisatie TeamAlert stelde uit onderzoek vast dat jongeren het liefst lachgas gebruiken… in de auto. Dat lijkt een discutabele vaststelling, maar vanwege de vrijheid en privacy die een auto voorziet hebben ze daar meer ruimte en comfort dan elders. Ook thuisgebruik is minimaal volgens het onderzoek, net zoals het gebruik tijdens het uitgaan. Bij deze opties is er respectievelijk te weinig vrijheid of te weinig budget.  

[wcm_nonmember]

Verder lezen?

Word ook abonnee en lees
alle artikels en digitale magazines

Onbeperkt toegang tot alle artikels
en digitaal archief op PNWS.be.
Stop wanneer je wil.

Eerste 3 maanden €2.99 per maand
Nadien slechts €4.99 per maand

Ben je al abonnee? Log hier in en krijg
toegang tot alle artikels en digitale magazines.

[/wcm_nonmember]

[wcm_restrict]

Verkeerscampagne

De stap om vervolgens onder invloed te gaan rijden is erg klein voor het merendeel van de gebruikers. De gevaren dan ook nog eens inzien lijkt bijna een verloren zaak, zeker omdat ook de passagiers erg weinig doen om de chauffeur tegen te houden, blijkt uit onderzoek van TeamAlert. 

Nu kreeg TeamAlert zelf de opdracht van het Nederlandse ministerie van Infrastructuur om jongeren bewust te maken van de gevaren die het gas met zich meebrengt. De verkeerscampagne ‘Rij Ballonvrij’ biedt campagnemateriaal aan dat zowel gemeenten als provincies kunnen gebruiken om bewustwording te creëren. 

En dat is nodig: de bevragingen van TeamAlert geven erg verontrustende signalen. Zo vindt het gros van de jongeren wel degelijk dat lachgas in het verkeer gevaarlijk is, maar hun eigen gedrag zien ze daarentegen niet als problematisch. Van zelfoverschatting gesproken.  

Makkelijk te verkrijgen

Daarnaast is lachgas gewoonweg makkelijk te verkrijgen. Wat patronen, een slagroomspuit en wat ballonnen: meer heb je niet nodig voor een avondje vrolijk vertier. Dat vind je makkelijk online of via vrienden. Meer dan een korte surfsessie op internet heb je niet nodig om vanuit alle hoeken van Nederland lachgas te bestellen. Het is een beetje als een jointje in België: je weet dat het niet mag, maar het is o zo eenvoudig om de regels te omzeilen. 

De Nederlandse jeugd is er daarnaast ook van overtuigd dat lachgas beter voor ze is dan alcohol en drugs. Het blowen van wiet of comadrinken hebben een slechte reputatie, en je krijgt er uiterlijk erg opvallende symptomen van zoals een slechte adem of rode ogen. Lachgas is makkelijk, onopvallend snel. 

Gevaarlijk

De stijgende populariteit brengt ook gevaar met zich mee. Experts waarschuwen voor het risico op verlamming en hersenschade. Het is moeilijk om in te schatten wat de impact op je lichaam is na een enkel ballonnetje, maar de effecten op lange termijn kunnen onmogelijk positief zijn. Naast dwarslaesie, een letsel aan het ruggenmerg, kan er ook geheugenverlies of polyneuropathie optreden. Dit zorgt ervoor dat door een tekort aan vitamine B12 de zenuwen in de armen en benen niet meer in staat zijn om de juiste signalen door te geven. Hierdoor vermindert de kracht en het gevoel in de ledematen aanzienlijk. Je kan er met andere woorden blijvend verlamd van raken. Het aantal verlammingen is de laatste jaren dan ook exponentieel gestegen in Nederland, volgens revalidatiearts Wendy Achterberg. 

Het is nog maar de vraag of lachgas voor jongeren een opstap is naar hardere drugs. De vanzelfsprekendheid waarmee ze consumeren is op z’n minst zorgwekkend, en zowel de wetenschap als de overheid hebben nog een hoop werk aan de winkel. 

[/wcm_restrict]