Het is uitkijken naar de getuigenis van de kleinzoon van Léon Degrelle vanavond op de RTBF.

In een reportage getuigt de kleinzoon over zijn beruchte grootvader.

Collaborateur Degrelle werd door het Belgische gerecht bij verstek ter dood veroordeeld. Toch kon hij probleemloos tot aan zijn overlijden in 1994 in Spanje verblijven. Een mogelijk verklaring is dat Degrelle Amerikaanse bescherming genoot. In een interessant document van de CIA zien we de hypothese dat Degrelle betrokken was bij zogeheten stay-behindnetwerken.

In een stay-behindoperatie organiseert een land geheime medewerkers of organisaties op zijn eigen gebied, voor het geval dat het gebied bezet wordt door een vijand. In dat geval zouden de medewerkers de basis worden van een verzetsbeweging, of spioneren achter de vijandelijke linies.

Een typisch voorbeeld was Operatie Gladio. Dat was een in 1952 gestart geheim stay-behindnetwerk in Italië, gesponsord door de CIA en de NAVO, om in geval van een communistische machtsovername in Italië of bij een Russische inval in andere landen het verzet te organiseren. Het Belgische deel van Gladio werd in de jaren 50 opgestart, en opgesplitst in twee verschillende organisaties: de SDRA8 voor de inlichtingendienst en de STC/MOB voor de staatsveiligheid.

Volgens dat document van de CIA was Degrelle als verbeten anti-communist eveneens betrokken bij het opzetten dergelijke stay-behindoperaties. Het zou een verklaring kunnen zijn voor de relatieve bescherming van de Waalse collaborateur.