In lockdown zitten was wreed balen, of niet soms?

Stel je voor dat jij je hele leven naar vier muren moet staren? Wel, dan heb je een klein idee hoe dieren in gevangenschap zich voelen. Geen vrijheid, geen ruimte en geen levenszin. Je enige doel is om nieuwsgierige pottenkijkers enkele seconden tevreden te kunnen stellen vanuit een raampje of achter tralies.

Zo hebben dolfinaria wereldwijd al  meer dan tien jaar te kampen met dalende inkomsten vanwege ethische bezwaren en de hoge kosten van levende dolfijnen. Dierenrechtenactivisten zijn van mening dat deze prachtige dieren vrij moeten zijn en niet behandeld moeten worden als circusartiesten die kunstjes moeten doen. Daarvoor zijn politici uitgevonden.

Het techbedrijf Edge Innovations heeft daarom een robotdolfijn ontwikkeld die de echte versies in aquaria kan vervangen. Het bedrijf was verantwoordelijk voor de animatronics van zelf geknutselde dieren in films zoals Free Willy, Anaconda en The Abyss.

De robotdolfijn is 2,5 meter lang en weegt 550 kilo. Zijn huid is van een speciaal soort siliconen gemaakt. Verder zijn de bewegingen die het zeezoogdier maakt zeer realistisch, evenals zijn geluiden. Bij een test was zelfs het publiek niet goed in staat om te bepalen welke dolfijn echt was en welke niet.

Het enige nadeel: welke dolfinarium kan er tegenwoordig nog 23 miljoen euro missen? Want zoveel kost een exemplaar. Edge Innovations laat wel weten dat de robots ook veel langer meegaan en veel goedkoper zijn in het onderhoud, omdat ze geen duur voedsel nodig hebben en geen zorgvuldig constant gehouden watertemperatuur.

Tja, zolang er maar niet eentje met een Oostenrijks accent opduikt en zwarte zonnebril met de oneliner ‘hasta la vis, baby!’

 
 

Gepubliceerd door Gert Bleus

"Some men see things as they are, and ask why. I dream of things that never were, and ask why not."