Da’s toch alleen voor kindertjes van ouders die het niet al te breed hebben?

Vreugdemomentje in het koninklijk paleis: kroonprinses Elisabeth is officieel afgestudeerd in het middelbaar onderwijs. Ze werd zaterdag opgenomen in de ‘Classof 2020’ van de kostschool in Wales, waar ze schoolging. Nu zal er een legeropleiding volgen.

Maar… nu blijkt dat ze een studiebeurs ontving om naar Wales te gaan studeren. Er waren in die periode ook nog elf andere leerlingen die een beurs kregen om in het buitenland te gaan studeren.

Zo’n studiebeurs werd na de Tweede Wereldoorlog in het leven geroepen, in het kader van de democratisering van het onderwijs. Hiermee moest mogelijk gemaakt worden dat ook kinderen van minder welgestelde ouders degelijk onderwijs konden genieten.

Er zijn (nog steeds) een aantal voorwaarden om in aanmerking te komen voor zo’n studietoelagen. Zo moet je Belg zijn, of ‘gelijkgesteld’. We twijfelen er niet aan dat Elisabeth Belg is. De onderwijsinstelling waar voor gekozen wordt, moet officieel erkend zijn. Ook dat zal wel snor gezeten hebben, daar in Wales.

Maar dan: ‘Je krijgt pas een toelage als je gezinsinkomen niet te hoog is.’ En dat vinden we nogal straf: papa Filip krijgt namelijk meer dan twaalf miljoen euro per jaar aan dotaties. Er zijn in België mensen die het met heel wat minder moeten doen.

Langs de andere kant hoeven we daar natuurlijk niet van te schrikken. De Belgische koninklijke familie is niet alleen een bende scheefpoepers, maar eveneens een stelletje zakkenvullers. Jaarlijks, wanneer de Europese Landbouwsubsidies uitgedeeld worden, gaat een niet onbelangrijk deel daarvan naar de Koninklijke Schenking. Waarom? Omdat de Blauwbloeders zo’n 5.000 hectare bos en 1.650 hectare landbouwgrond bezitten in de Ardennen.

Ook andere ‘familie, kennissen en vrienden’ van de koninklijke familie passeren trouwens geregeld de kassa van de Europese Landbouwsubsidies. Koningin Mathilde zelf, bijvoorbeeld. En haar zus. En haar schoonbroer. En Jacques Boël, de ‘wettige’ vader van Delphine Boël.

 
 
 
 

Gepubliceerd door Stefan Lambrechts

Optimist en liefhebber van mooie natuur, door wiens aderen ook een beetje benzine stroomt.