Het aantal coronapatiënten zou voorlopig nog geen probleem vormen in ziekenhuizen, maar wel besparingen van de overheid…

We worden er dagelijks door kranten, radio en tv mee om de oren geslagen: ziekenhuizen liggen vol, voller, volst met coronapatiënten. Er zijn echter ook heel wat mensen die zich hier vragen bij stellen.

Bijvoorbeeld: er is iets eigenaardigs aan de hand met de cijfers van Sciensano. Daar kan je per dag volgen hoeveel mensen er in ziekenhuizen in totaal opgenomen zijn met COVID-19, hoeveel er op een dag bijkomen, en hoeveel er weer ontslagen worden. Maar – wat vaak rondgaat op social media – mensen die de cijfers proberen te ontcijferen, die krijgen daar een punthoofd van. Een concreet voorbeeld: op een dag liggen in totaal 2.497 mensen in Belgische ziekenhuizen. Er worden er 83 ontslagen, er komen 263 patiënten bij. ‘s Anderendaags liggen er 2.774 coronapatiënten in ziekenhuizen. Een mens vraagt zich bijgevolg af: waar komen die 97 extra patiënten vandaan? 

Wij dachten het gisteren gevonden te hebben. We bellen gewoon naar àlle ziekenhuizen, vragen hoeveel corona-patiënten er zijn, en we maken zelf het totaal.

Helaas bleek dat in de praktijk niet zo eenvoudig. Sommige communicatiediensten van ziekenhuizen deelden gewoon hun cijfer mee, zonder daar geheimzinnig over te doen. Bij andere ziekenhuizen klonk het echter: “Wij mogen niks vrijgeven over cijfers.” Een baliemedewerkster wist ons zelfs te vertellen: “De burgemeester heeft ons verboden het over aantallen te hebben.” Tja, dan wordt het moeilijk om die totalen te maken natuurlijk.

Gisteren deed professor Jean-Luc Gala een boekje open in HLN: “De toestand is minder erg dan men doet uitschijnen”, klonk het. De man zou het weleens kunnen weten ook: hij is immers diensthoofd in een Brussels ziekenhuis, één van de ergst getroffen gebieden dus.

Kort daarna werd hij vakkundig gefileerd door Marc Van Ranst. De keizer van België noemde professor Gala een leugenaar. “Zijn ziekenhuis ligt wél vol!” zei Van Ranst ferm, alsof hij het net nog zelf gaan checken was. Ook volgens centenverbrander Minister van Volksgezondheid Vandenbroucke moeten we niks geloven van wat Gala allemaal vertelt.

Tja, wie moeten we dan wel geloven? Een zorgkundige was bereid om met ons te praten – al zal ze volgens Van Ranst wel liegen dat ze zwart ziet.

[wcm_nonmember]

Verder lezen?

Word ook abonnee en lees
alle artikels en digitale magazines

Onbeperkt toegang tot alle artikels
en digitaal archief op PNWS.be.
Stop wanneer je wil.

Eerste 3 maanden €2.99 per maand
Nadien slechts €4.99 per maand

Ben je al abonnee? Log hier in en krijg
toegang tot alle artikels en digitale magazines.

[/wcm_nonmember]

[wcm_restrict]

R. is verpleegkundige in één van de ziekenhuizen dat ons geen cijfers mocht meedelen – vandaar ook dat ze liever anoniem blijft, uit angst voor represailles.

“Bij ons liggen momenteel vijf COVID-19-patiënten”, steekt ze van wal. “Twee van hen werden opgenomen met symptomen, de andere drie worden eigenlijk behandeld voor iets anders maar testten positief. Zij hebben dus vooralsnog geen symptomen als gevolg van corona. Op een totaal van meer dan vierhonderd bedden stelt dat niks voor.”

“Ik heb contact met mensen die zorgkundige zijn in andere ziekenhuizen, en daar is de toestand niet veel anders dan bij ons. In één ziekenhuis liggen nu iets meer dan dertig coronapatiënten, maar er zijn daar ook meer dan 1.500 bedden.”

Dat de ziekenhuizen minder bezet worden door coronapatiënten dan men in de pers wil doen uitschijnen, wil niet zeggen dat er geen problemen zijn in de ziekenhuizen: “Zorgkundigen in de COVID-afdelingen hebben in de voorbije piekperiode de benen onder hun gat uitgelopen. En wat kregen ze daarvoor in de plaats? Een applaus, van het volk…”

“Daarenboven is er die stress. Angst om besmet te worden, altijd die extra bescherming. Verschillenden hebben hun job opgegeven. En dat terwijl er al jarenlang te weinig personeel is in ziekenhuizen. Waarom? Al jarenlang bespaart de overheid in de zorgsector.”

“En dan is er nog iets dat ik niet goed begrijp. Om de maximale zorg aan coronapatiënten te kunnen blijven garanderen, worden niet-dringende ingrepen uitgesteld. Tijdens de eerste golf werden zorgkundigen op sommige afdelingen of economische werkloosheid gezet, terwijl in het nieuws volop aangekondigd werd dat ziekenhuizen het amper bolgewerkt kregen. Waarom konden die niet op de COVID-afdeling worden ingezet? Soms lijkt het alsof men opzettelijk problemen creëert, om in het nieuws te kunnen brengen dat er problemen zijn.”

“Ik zeg niet dat we niet in de problemen gaan komen als het aantal ziekenhuisopnames nationaal zo hard blijft stijgen. Maar dat zal dan niet liggen aan de capaciteit van de ziekenhuizen, zoals ze het willen laten lijken. Wel aan besparingen die de overheid al jarenlang doorvoert in de zorgsector.”

“Waarom mag de waarheid over corona in ziekenhuizen niet gezegd worden? Omdat de overheid dan moet toegeven dat het hun eigen schuld is. En ze moeten nu in Brussel niet zeggen dat ze van niks weten. Ieder jaar, wanneer het griepseizoen op zijn hoogtepunt is, is het ook ‘alle hens aan dek’ in ziekenhuizen. Maar daar wordt natuurlijk niet zo’n tamtam over gemaakt. Als er nu een coronagolf is terwijl ook de seizoensgriep uitbreekt, dàn zijn we volgens mij nog niet aan de nieuwe patatten…”

[/wcm_restrict]

 
 
 
 

Gepubliceerd door Stefan Lambrechts

Optimist en liefhebber van mooie natuur, door wiens aderen ook een beetje benzine stroomt.