Soms liggen de beste oplossingen in de politiek voor de hand.

De volgende verkiezingen vinden plaats in mei 2024. Verwachting is dat N-VA en Vlaams Belang over een meerderheid zullen beschikken in Vlaanderen. Waarom sluiten ze dan nu al geen pact om het tijdperk na 2024 in Vlaanderen voor te bereiden?

We hebben het voor alle zekerheid nog eens opgezocht in de respectieve partijprogramma’s: beide partijen hebben effectief de onafhankelijkheid van Vlaanderen als doelstelling.

Eerst de N-VA: “In haar streven naar een beter bestuur en meer democratie, kiest de Nieuw-Vlaamse Alliantie logischerwijs voor een onafhankelijk Vlaanderen, lidstaat van een democratisch Europa.” Het staat in de beginselverklaring die de partij al in oktober 2001 opstelde.

Het Vlaams Belang dan. Ook daar is het erg duidelijk: “Daarom kiezen wij resoluut en ondubbelzinnig voor een onafhankelijke Vlaamse staat.”

Beide partijen hebben dus hetzelfde einddoel: een onafhankelijke Vlaamse staat.

Waarom zouden N-VA en Vlaams Belang nu al de handen in elkaar moeten slaan? Het antwoord is eenvoudig: de voorbereiding van een onafhankelijk Vlaanderen vergt veel tijd. Het is sneller gezegd dan gedaan.

Als het beide partijen dus menens is met die eis voor een onafhankelijke staat Vlaanderen, dan zouden beide voorzitters vandaag al een niet-aanvalspact moeten tekenen en een plan opstellen om tot die finale doelstelling van een onafhankelijk Vlaanderen te komen.

Het alternatief is een situatie waarbij Belgicisten en liefhebbers van “la Belgique de papa” een wig zullen drijven tussen beide partijen. En daar allicht in zullen slagen ook.