Turkije en Koerden zijn historische aartsvijanden.

Ze hebben er geen gras over laten groeien. Van zodra de VS zijn elite-troepen terugtrok, begon de Turkse president Erdogan een militaire operatie in Syrië. Je zou het hele complexe kruitvat kunnen herleiden tot het probleem van de 30 miljoen Koerden die nergens een eigen land hebben. Zij leven verspreid over verschillende landen waaronder Turkije, Irak, Syrië en Iran.

In die landen leven ze op gespannen voet met de regeringen daar. Die beschouwen de Koerden en als een bedreiging omdat zij hun eigen taal en cultuur hebben. Het gevolg is dat ze zowat overal geïntimideerd of onderdrukt worden. Om zichzelf te verdedigen en op te komen voor hun volk ontstonden er verschillende Koerdische onafhankelijkheidsbewegingen, de bekendste daarvan is de PKK in Turkije. Omdat die in het verleden aanslagen pleegden, ziet Turkije hen als terroristen.

Toen IS opkwam, werden de Koerden vaak het slachtoffer. Daarom gingen ze samen met het Westen IS bestrijden en namen grote delen van Noord-Syrië in. Men schat dat er momenteel 2 miljoen Koerden in dat land zijn.

Tukije ziet de Koerden als een verlengstuk van de PKK en wil ze liever niet in de buurt van de Turkse grens. Tot nu toe konden ze niet ingrijpen omdat de Koerden in hun strijd tegen IS gesteund werden door de VS en Turkije wil het niet aan de stok krijgen met de VS.

Waarom zelf iets doen als je het door een ander kan laten opknappen, was zowat de redenering van de Amerikanen en lieten de Koerden het vuile werk opknappen in de strijd tegen IS. Nu IS zo goed als verdwenen is, hebben de VS de Koerden niet meer nodig en trekken ze zich terug. De Koerden die het hardst tegen IS gevochten hebben, staan er nu alleen voor. Tegen het Turkse leger maken ze geen schijn van kans.

Tijdens de oorlog in Syrië zijn er bijna 4 miljoen vluchtelingen naar Turkije getrokken. Turkije betaalt al jaren voor hun opvang en wil naar eigen zeggen een veilige zone in Noord-Syrië instellen om die vluchtelingen terug te brengen. En daar zit één van de vele internationale knopen. 28 miljard is er voor nodig, wie gaat dat betalen? Wie gaat welke kant kiezen in het conflict? Wat met IS , die nu weer vrij spel krijgt? Wat zal het standpunt van de rest van de Arabische landen zijn en van Rusland en de VS, Europa en de Navo?

De komende uren en dagen zullen er diplomatieke inspanningen moeten worden geleverd om een wereldwijd conflict te vermijden.