Er crashen Tesla’s op AutoPilot bij de vleet. Eigenlijk is dat niet de schuld van die Tesla’s, maar wel van hun bestuurders.

Ocharme Elon Musk. De man heeft het de laatste tijd niet gemakkelijk. Met de productie van de Tesla Model 3, de wagen die heel wat geld in het laatje moest brengen, is er de ene tegenslag na de andere. Het is zelfs zo ver gekomen dat hij zopas heel wat mensen die in zijn fabriek werken de laan moest uitsturen om de boel niet té verlieslatend te maken.

Alsof dat nog niet genoeg is, komt er wel wekelijks in het nieuws dat er een Tesla aan gort gereden werd, terwijl de AutoPilot aangeschakeld stond. Ook allemaal de schuld van Tesla – en bij uitbreiding van Elon Musk – natuurlijk.

Of misschien toch niet (helemaal). In 2014 introduceerde het merk de AutoPilot. Een systeem waarmee de auto een wegmarkering kan lezen en netjes op zijn rijvak blijven. Dat in samenwerking met de adaptieve cruisecontrol, die automatisch afremt voor tragere tegenliggers, zorgt er in theorie voor dat de auto uit zichzelf kan rijden.

Natuurlijk waren ze bij Tesla apetrots op die nieuwe technologie en dat moest uitbundig gecommuniceerd worden. Maar daarmee bedoelden ze eigenlijk niet: “Koop u allemaal een Tesla, zet die op Autopilot en doe intussen gerust een dutje.” Trouwens: er zit een soort van veiligheid ingebouwd. Als u niet geregeld het stuur zelf vasthoudt, dan stopt de auto. Al is dat systeem eenvoudig te omzeilen. Een sinaasappel, meer heeft u daar niet voor nodig. En meer verklappen we niet.

Intussen hebben ook andere automerken wagens met die technologie aan boord. Lane Assist, zo noemen ze dat systeem bij bijvoorbeeld BMW. Schakelt u de cruisecontrol mee in, dan heeft u een File Assist, aldus datzelfde merk. Uit de benaming blijkt dan ook dat het om een assistent gaat en niet om een volwaardige automatische functie.

Of het aan de benaming ligt weten we niet. AutoPilot dus bij Tesla. In het Nederlands: automatische piloot. Het zijn vooral Tesla-rijders die blindelings op het systeem vertrouwen. Terwijl dat helemaal niet de bedoeling is. Nog niet. In de toekomst waarschijnlijk wel. In onderstaand filmpje wordt uitgelegd waarom.

Gepubliceerd door Stefan Lambrechts

Optimist en liefhebber van mooie natuur, door wiens aderen ook een beetje benzine stroomt.