Waarom verder blijven tanken na de ‘klik’ je geld kan kosten (video)

Het zal wel iets typisch menselijks zijn. Namelijk doorgaan tot aan het gaatje.

Maar net zoals het ongezond is om je volledig vol te proppen tijdens een maaltijd, is het ook niet verstandig om je wagen volledig vol te tanken in die mate dat de brandstof er bijna terug uitloopt. We maken het allemaal dagelijks mee; je bent lekker aan het tanken, je hoort de beruchte ‘klik’ van het tankpistool maar toch kan er voor je gevoel er nog wel wat bij of je wilt per se uitkomen op een mooi rond getal.

Niet alleen is deze denkwijze zonde van je geld, maar het kan je ook je prachtige bolide beschadigen. De pompen zijn zo ontworpen dat ze automatisch stoppen wanneer luchtdrukveranderingen worden gedetecteerd terwijl de tank vol geraakt. Als je brandstof blijft toevoegen, kan het zijn dat deze via de overloopbuis op de grond terechtkomt.

Bovendien is de pomp afhankelijk van druk en vacuüm. Met andere woorden: de extra klikken voegen extra euro’s toe aan je bonnetje, maar er komt geen extra brandstof in je tank terecht. De brandstof kan namelijk door de slang in de vulhals komen en dan weer naar binnen worden getrokken.

Belangrijker nog: het ontluchtingssysteem van de brandstoftank kan beschadigd raken als de auto te ver wordt volgegooid. Een kostelijke reparatie. Overtollige brandstof die niet de tank bereikt, zou trouwens ook gewoon verdampen.

Dit en nog meer wordt haarfijn uitgelegd door expert Brian Cooley van Roadshow. Nu nog alleen die ‘klik’ in je hoofd maken…

 
 
Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More