Waarom vertrouwde overheid voor miljoenendeal op firma met amper 1000 euro kapitaal?

Of kan iedere grapjurk onze staat eens goed met de voeten spelen?

De ‘vakman’ die de staat goed liggen had met vijf miljoen mondmaskers, doet nu in Het Nieuwsblad zijn verhaal. Volgens Oz ligt het ook een heel klein beetje aan FOD Volksgezondheid zélf. “Ondanks hun goede intenties ontvingen we de 3,388 miljoen euro pas op 12 maart op onze rekening”, klinkt het. “Het was een overschrijving via De Post, waardoor het allemaal veel te lang duurde. Met een instantoverschrijving hadden we het geld wel op tijd ontvangen. Wij hebben toen via onze leverancier, een tussenpersoon, meteen 420.000 euro doorgestort op zijn Turkse rekening. Door het getalm van de FOD is dat geld pas net na sluiting van de Turkse banken op diens rekening beland. Gevolg: weer een ochtend verloren.”

Toen ook nog eens bleek dat Oz de oorspronkelijke Turkse producent eigenlijk helemaal niet kende, mocht hij het komen uitleggen op het bureau van de FOD Volksgezondheid. Hij vloog zelfs enkele uren in de cel, omdat hij verdacht werd van fraude. “Toen ik vrijkwam en zaterdagochtend naar Temse trok, hebben we noodgedwongen de stekker uit het project getrokken. Ook al ben ik er rotsvast van overtuigd dat het met enkele dagen respijt perfect zou gelukt zijn.”

Een groot deel van de centjes is inmiddels teruggestort, zegt hij nog. “Ik heb maandag 2,966 miljoen euro teruggestort op hun rekening. De overige 420.000 euro zal eerstdaags ook teruggestort worden.”

‘t Is anderzijds natuurlijk ook nogal lullig dat de FOD Volksgezondheid voor een miljoenendeal vertrouwde op een adviesbureau, een VOF met amper duizend euro kapitaal. Een VOF waarvan de oprichtingsakte in feite zelfs niet rechtsgeldig is, gezien het ontbreken van de geboortedatum en -plaats. Een VOF waarvan vooralsnog geen enkele jaarrekening terug te vinden is…

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More