Moeten we ons nu echt ongerust maken, of wil men zijn eigen voorspellingen doen uitkomen?

Is het je al opgevallen dat de berichtgeving over corona bijna altijd in de toekomstige wijs is geschreven? We gaan de tweede golf in, als we nu niet ingrijpen, dan gaan we de apocalyps tegemoet, straks zullen de ziekenhuizen vol liggen, straks zullen er weer tientallen doden vallen.

Waar is de tweede golf eigenlijk? Met statistieken kan je veel bewijzen, maar ook veel manipuleren. Gisteren vertelden we in PNWS over het vertekend beeld dat oude besmettingen geven in de cijfers en dat er in de zomer eigenlijk helemaal geen tweede golf is geweest. Vandaag gaat HLN hierop nog een stapje verder en kopt: “We weten al maanden dat oude corona-infecties de curve vertekenen, maar niemand doet er iets aan.”

Er klopt iets niet. Op twitter wordt dat perfect verwoord door ene Hendrik: “Marc (Van Ranst), oprechte vraag: als het aantal tests en cases enorm toeneemt, maar het aantal ziekenhuisopnames en overlijdens in vergelijking amper, wat is dan het probleem nog buiten 2 weken uitzieken? Ik ben geen viroloog, ik vraag me gwn af welke drempelwaarde we proberen te bereiken.” Antwoord van Van Ranst: “Binnen een paar dagen liggen er terug 1000 covid-patiënten in de ziekenhuizen. Binnen een paar dagen sterven er terug tientallen mensen per dag aan covid. Dat is het probleem.”

Hebben we dat al niet een keer gehoord en is dat al niet een keer niet uitgekomen? Wanneer je de curve van de ziekenhuisbezetting schuift over het gemiddeld aantal overlijdens, dan klopt er inderdaad iets niet. Kijk naar het verschil tussen het aantal opnames en het aantal doden.

Wij willen niet aan corona-negationisme doen, maar waarom vallen er zo weinig doden en zijn er zoveel positieve gevallen? Waarom bestelde men in april al je kist, als je positief testte en waarom blijft men vandaag enkele daagjes thuis en is men daarna weer fit als een kerstkalkoen? Hoe kan Trump – een man van 74 met overgewicht – schijnbaar moeiteloos een besmetting overleven?

Kan iemand ons dat een keer objectief uitleggen?