Zit kandidaat-voorzitter De Donder (CD&V) bij de verkeerde partij?

Walter De Donder postte op een Twitter een filmpje van zichzelf waarin hij stelt dat het probleem van migratie al fout loopt bij de eerste stap: het benoemen en erkennen ervan.

“Als je aan mij vraagt om het migratieprobleem uit te leggen, dan zeg ik het volgende. Als ik thuis een logeerkamer zou hebben die leeg staat, dan ben ik bereid om tegen iemand die geen dak boven zijn hoofd heeft te zeggen: ‘Kom je mag bij mij logeren. Een tijdje. Ik zal je onderdak geven’. Die mag zich bij mij een douche nemen en een boterham eten. Die mag daar genieten van het leven.”

“Maar als die op een bepaald moment tegen mij komt zeggen: ‘Ik heb nog wat familie die ik graag zou overbrengen. Mogen die ook in die kamer?’ Dan zeg ik: ‘Ja die mogen daarin’. En mogen die dan nog wat gerief meebrengen? Ja dat mag ook. Als die groep in mijn woning op een gegeven moment tegen mij begint te zeggen wanneer ik mijn licht moet uitdoen, wanneer ik moet gaan slapen, wanneer ik mag vertrekken, naar welk programma ik op mijn televisie moet kijken enzovoort. Dan denk ik dat je die groep moet uitnodigen en moet zeggen: ‘Jongens, we moeten even praten. Dit gaat niet.’”

Dat De Donder bovendien nog spreekt over de Antwerpse “ontvolking van onze eigen mensen”, ontketent een zondvloed van reacties op twitter. De meningen zijn zwart of wit. Door sommigen wordt hij bejubeld omdat er ‘eindelijk’ iemand vanuit de CD&V durft uit te spreken wat de burgers denken, maar door de meesten wordt hij verketterd en uitgespuwd. “Een racist, een ontgoocheling, extreemrechts en polariserend, simplistisch, populistisch, schandelijk”, Twitter gloeit.

Vooral de woordkeuze ‘eigen volk’ wordt hem kwalijk genomen. “Wie bedoelt u daarmee”, vraagt journalist Joël De Ceulaer.

Vanuit het kamp van de CD&V schiet men ook meteen in deTwitter-pen. “Bij het leiderschap van CD&V hoort het niet om angst uit te buiten en onzekerheid te voeren”, luidt het uit de mond van tegenkandidaat-voorzitter Katrien Partyka.

Sammy Mahdi, die ook kandidaat is, heeft het nog altijd niet begrepen dat er in dit land een scheiding tussen kerk en staat is en post een tekst uit de bijbel. Bij Leviticus staat er om “lief te hebben als jezelf”.  Hij wordt omwille van deze reactie meteen de ‘levieten’ gelezen door Twitteraars die net iets meer bijbelkennis hebben dan hijzelf.

Een ander kandidaat-voorzitter, Christophe Vermeulen, wil ook een Bijbels graantje meepikken van de commotie en pleit voor meer “Compassie” – voor alle duidelijkheid niet voor De Donder – en vindt dat men niet moet stigmatiseren en met oplossingen moet komen.

Tom Van Grieken van Vlaams Belang laat weten dat de onderhandelingen in 2024 nog interessant gaan worden en Dries Van Langenhove noemt de uitspraken “een goede zaak”.

Filip Dewinter tot slot, zegt dat De Donder terecht over “ontvolking” spreekt, maar vindt het “bijna een beetje te laat om wakker te worden.”

We kennen alvast één kandidaat die geen voorzitter van CD&V zal worden.