Vastgoedmakelaars kibbelen met de minister.

“Onze bevolking telt veel dissidenten”, zegt Marc Van Ranst in een interview met de Nederlandse ‘Volkskrant’. “Zodra er maatregelen worden getroffen, is de eerste vraag of er achterdeurtjes zijn, en de tweede of er gecontroleerd gaat worden. Daarna worden de maatregelen als belachelijk afgedaan.” We vrezen dat de viroloog des vaderlands gelijk heeft. Wie een huis wil kopen of huren, mag dat – volgens de coronamaatregelen – niet met een vastgoedmakelaar gaan bekijken. Maar de grote spelers op de immomarkt hebben daar wat op gevonden en zeggen dat het kan zonder de regels te overtreden.

Kandidaat-kopers of -huurders kunnen de woning alleen met een virtuele begeleiding van de makelaar bezoeken. Maar, als niet de makelaar, maar de bewoners of eigenaars aanwezig zijn, is er volgens de makelaars geen overtreding van de wet.  Op het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) zijn ze echter niet te spreken over die handigheidjes. Volgens het kabinet lijken de vastgoedkantoren over het hoofd te zien dat er geen huishouden aanwezig mag zijn in de woning. Gebeurt dat wel, dan is dat in overtreding met de bepaling uit het ministerieel besluit die stelt dat ieder huishouden per lid maximaal eenzelfde duurzaam onderhouden nauw contact per zes weken per keer in huis mag ontvangen. Ook de constructie van het ophalen van sleutels is een systeem dat moeilijk te controleren valt. Het is alleen toegestaan om een pand te bezichtigen als er niemand aanwezig is. Of het staat leeg, of de bewoners zijn niet thuis. We kunnen ons echter moeilijk voorstellen dat je je huis laat doorsnuffelen door vreemden wanneer je zelf niet thuis bent. Geen nood, want ook daar hebben ze – met goedkeuring van de minister – wat op gevonden. “Als de bewoners op het terras gaan staan, is een bezoek mogelijk!”

Laten we dus eindigen met de woorden van Van Ranst waarmee we begonnen: “Zodra er maatregelen worden getroffen, is de eerste vraag of er achterdeurtjes zijn, en de tweede of er gecontroleerd gaat worden. Daarna worden de maatregelen als belachelijk afgedaan.”

Heerlijk land.