De aubergine en de perzik kunnen alleen nog maar ‘soms’ op Facebook.

Wie in de toekomst de emoji’s van een aubergine of een perzik gebruikt, mag dat alleen nog als daar geen bijbedoelingen bij zijn. Daarmee is alweer een nieuwe stap gezet naar de totale nonnencultuur op sociale media. We leven in een tijd waarin het straks onmogelijk – zeg maar verboden – is om nog kinderen te maken.  Als het zo doorgaat is Sinterklaas straks niet alleen zijn zwarte pieten kwijt, maar gaan ze hem ook scheren wegens ‘niet gender-neutraal’.

Facebook en Instagram helpen alvast om een stap in die richting te zetten. De sociale media respecteren een deontologische code waarin staat geschreven dat het verboden is om seks, sekschats of naaktbeelden aan te bieden of daar naar te vragen. Dat geldt ook voor bepaalde emoji’s of emojireeksen die- zoals dat heet – ‘contextueel specifiek seksueel’ zouden zijn. De aubergine bijvoorbeeld,  zou kunnen verwijzen naar een penis en een perzik naar, euh, een pruim.

Na veel vijven en zessen heeft Facebook nu een compromisvoorstel. De emoji’s worden niet geheel verboden, alleen als er sprake is van een schending of als er om seks zouden worden gevraagd.

Opletten dus in welke context je straks nog eens aubergine gebruikt op je profiel! En dat geldt ook voor de rest van de fruitmand.