Mysterieuze besmetting ontdekt die dateert van voor de uitbraak in China.

3 dagen voor er sprake was van de eerste corona-patiënt in Wuhan, werd in Frankrijk een man met een longontsteking opgenomen in het ziekenhuis. Men nam een PCR-test af voor griep, maar die was negatief. De man was twee weken lang ziek en ook zijn kinderen werden ziek. Zijn vrouw kreeg geen symptomen.

Dokter Yves Cohen – het hoofd reanimatiedienst van verschillende Parijse ziekenhuizen – besloot een aantal PCR-tets opnieuw te bekijken van patiënten die in december en januari negatief waren, en één van hen bleek Covid-positief te zijn.

Een ontdekking die de dokters voor een raadsel plaatst. In Frankrijk werd er pas een maand later een eerste coronageval vastgesteld. Waar die patiënt besmet raakte, is nog onduidelijk, maar hij reisde niet veel, was niet in China geweest en had een beperkte sociale kring. Als dit verhaal klopt, zou dat wel eens een heel ander licht kunnen werpen op de verspreiding van het virus in Europa. Men gaat nu nog meerdere oude stalen testen, want men is niet zeker of dit patiënt zero is.

In ons land heeft men ook al reeks oudere stalen onderzocht, maar van de 500 oude PCR-tests was er geen enkele positief. De komende weken gaat men ook hier nog meer oudere stalen onderzoeken.