Wat als… u een oldtimer op een trailer door de Antwerpse LEZ voert?

Krijgt u dan een boete, of niet?

Er is al heel wat inkt gevloeid over de LEZ die enkele maanden geleden in Antwerpen werd ingevoerd. Benzinewagens van voor 1992 en diesels die ouder zijn dan bouwjaar 2004 mogen niet meer in de binnenstad wegens te vervuilend. Zij die dit toch riskeren, mogen een boete in hun brievenbus verwachten. Daar waar de LEZ aanvangt, worden nummerplaten een voor een gescand.

Ook in Nederland zijn er steden die een lage emissiezone hebben, waaronder Rotterdam. Frank Hensen kan het weten. Hij voerde zijn Citroën CX 25 GTI op een aanhangwagen doorheen de LEZ, maar kreeg enkele dagen later de rekening gepresenteerd. De ANPR-camera leest namelijk de nummerplaten, waarna de rest allemaal volledig automatisch wordt verwerkt.

Omdat Franks verhaal de nationale pers haalde, werd de boete uiteindelijk geseponeerd. Wij vroegen ons natuurlijk af hoe het zit in Antwerpen. Schroeft u best de nummerplaat van uw oldtimer alvorens u ‘m door de LEZ takelt?

“Het is inderdaad zo dat iedere nummerplaat die de stad binnenkomt, wordt gelezen door ANPR-camera’s”, weet men ons te vertellen. “Maar overtreders worden ook nog eens geflitst en dus staat de hele auto op de foto. Wanneer die op een trailer staat zal de eigenaar in kwestie geen boete krijgen. In Antwerpen worden de foto’s van overtreders namelijk door medewerkers van de stad bekeken en niet automatisch verwerkt.”

En zo is er alweer een onzekerheid de wereld uit.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More