Sheb Wooley is de gelukkige acteur die alle topfilms van de laatste 60 jaar op zijn CV mag zetten. Spijtig genoeg is Sheb nooit echt rijk geworden van de 9.000 films die gebruik maakten van zijn acteerprestaties.

Shebs carrière begon in 1951, met de film Distant Drums. Sheb is één van de soldaten die samen met Garry Cooper door een moeras moet trekken en gegrepen wordt door een uitstekend acterende alligator. Sheb nam achteraf in een geluidsstudio zes verschillende schreeuwen op om deze scène nog spannender te maken. Deze schreeuw kwam in de geluidseffecten-kast onder de titel ‘Man die door een alligator wordt opgegeten’ terecht.

Sinds die dag is de schreeuw ongelooflijk populair geworden onder geluidstechnici . Vooral geluidstechnicus Ben Burtt die Star Wars van de nodige geluidseffecten mocht voorzien is fan. Hij was het ook die dit geluidseffect een naam gaf: The Wilhelm Scream. Dit was het begin van een inside-joke tussen geluidstechnici. Ze proberen het geluidsfragment in zoveel mogelijk films te steken. De echte geeks zijn altijd weer onder de indruk als de schreeuw opduikt in één of andere sterf-, vecht-, val- of schreeuwscène.  

Natuurlijk kan je de schreeuw herkennen in de Star Wars -films, maar  je komt het ook nog tegen in Indiana Jones, Star Trek, The Lord of the Rings, Gremlins, Batman Returns, Die Hard, Lethal Weapon, Poltergeist, Belle en het Beest, Reservoir Dogs, Toy Story, Titanic, Planet of the Apes, Spider-Man, Kill Bill, Hellboy, Sin City, The Hobbit, The Hunger Games, Captain America: The First Avenger, Despicable Me 1 & 2 Django Unchained, Man of Steel, Inglourious Basterds, Iron Man, The Simpsons … De lijst is lang, zeer lang.

Bedankt Sheb voor je onvergetelijke schreeuw… Check hier een compilatie van de verschillende films die gebruik maakten van the Wilhelm Scream.