1939: de wereld start een nooit geziene oorlog omwille van een ideologie. 81 jaar later: de mensheid maakt elkaar af voor een rol toiletpapier.

Zelfs Nostradamus had dit niet zien aankomen. Maar kijk, de schappen voor het wc-papier zijn nog steeds leeg en er gaan zelfs foto’s op de social media waar echte schijters belachelijke prijzen durven te vragen voor een rol.

Gelukkig kan een merendeel van de bevolking – zij die gezegend zijn met een beetje gezond verstand – nog lachen met de gehele situatie. En dat gebeurt meestal in de vorm van grappige memes. Eén meme waar je niet omheen kunt, is die van de drie schelpen.

De meme doet millennials aan het hoofd krabben, maar boomers kunnen er de humor van inzien. Want om deze meme te begrijpen, moeten we terugkeren naar het jaar 1993. Dat was het jaar toen de film Demolition Man met Sylvester Stallone in de zalen speelde.

Het is een heerlijke actiefilm met een redelijk origineel verhaal. In 2032 weet crimineel Wesley Snipes te ontsnappen na 36 jaar lang ingevroren geweest te zijn. Hij komt in een vredelievende maatschappij terecht, die zich geen raad weet met dit type crimineel. De enige agent met ballen aan zijn lijf – gespeeld door Stallone – wordt ook ontdooid en op hem losgelaten.

Stallone wordt voortdurend uitgemaakt voor ‘barbaar’ en ‘holbewoner’, mag niet roken of drinken in deze toekomst en zelfs vloeken is uit den boze. Het zijn dit soort dingen dat de prent zo amusant maakt en afwerkt, met op nummer één de hilarische machine die automatisch boetes uitschrijft wanneer het gevloek hoort (en dus uiteraard overuren draait eens de heren uit de diepvries zijn).

In één van de scènes gebruikt Stallone het toilet in het politiekantoor. In deze toekomst is het toiletpapier echter vervangen door drie schelpen. Stallone heeft geen idee hoe de drie schelpen te gebruiken en de kijker ook niet, want het wordt in de film nooit verklaard.

En dat maakt de drie-schelpen-mythe net zo leuk. Want zelfs 27 jaar na Demolition Man probeert men er nog steeds een zekere logica achter te zoeken.

Scenarioschrijver Daniel Waters heeft ooit eens laten uitschijnen dat hij op idee kwam toen zijn vriend hem opbelde vanop een toilet met allemaal zeeschelpen tegen de muur als versiering.

Tja, geef ons dan maar een tuinslang met stevig wat druk erop, in geval van nood.

Gepubliceerd door Gert Bleus

"Some men see things as they are, and ask why. I dream of things that never were, and ask why not."