Cristiano Ronaldo is trotste eigenaar van de duurste Rolex ooit.

Tja, in zijn geval twijfelen we niet over de echtheid van zijn exemplaar. De brave man verdient namelijk meer per minuut dan een hardwerkende Belg op een maand.

Om maar te zeggen, een Rolex horloge is niet weggelegd voor iedereen. Als je dan toch je zuurverdiende centjes wil investeren in een dergelijk uurwerk, wil je ook zeker zijn dat je niet in ’t zak bent gezet met een spotgoedkoop replica.

In HODINKEE, ’s werelds grootste online horloge magazine vertelt men je precies waarop te letten.

Behalve zeer opvallende hints zoals de secondewijzer, het vergrootglas in het horlogeglas en de goudmarkeringen in het bandje van het horloge – een soort paspoort voor goud – zijn volgende onderdelen cruciaal:

Alle Rolex exemplaren zijn 100 procent waterdicht

Ben je er rotsvast van overtuigd dat je een echte Rolex rond de pols draagt, gooi hem dan even in het toilet. Glippen er toch druppels binnen, laat hem dan maar liggen. Doorspoelen die handel!

Perfecte letters

Tijd om je innerlijke Sherlock Holmes naar boven te halen. Neem een vergrootglas en bestudeer eens de letters op de wijzerplaat. Merk je oneffenheden op? It’s a fake, dear Watson.

Caseback

Voelt de caseback oftewel de achterkant niet glad genoeg aan op je pols? Ai, dan hebben we slecht nieuws. Wat makers van nep horloges weleens willen doen, is het welbekende logo van Rolex op de caseback graveren. De achterzijde van recente Rolex horloges is daarnaast ook nooit gemaakt van glas, plastic of kristal.

Tikken

De hele wereld is in de ban van TikTok, maar tik tok is een geluid dat je liever niet hoort bij een Rolex. Zij hebben namelijk een mechanisch uurwerk. Dit wil zeggen dat de secondewijzer niet tikt, maar in een vloeiende beweging beweegt. Hoor je toch een geluid, dan weet je meteen hoe laat het is.

Gewicht

Een nep Rolex is te licht bevonden, letterlijk en figuurlijk. Een echt stuk wordt gemaakt van hoogwaardig metaal en weegt tamelijk zwaarder dan een namaak model. Voel daarom altijd eerst of de Rolex solide genoeg is en zwaar in de hand ligt, vooraleer je overgaat tot de aankoop.

Datum

Vakmanschap is meesterschap. Dat zie je pas echt wanneer je de datum afleest doorheen het ingebouwde vergrootglas in een Rolex. De afstelling van dit vergrootglas is vaak de reden waarom neppe verkopers bij de kraag worden gevat. Bij een echte versie is er een uitvergroting van 2,5 keer de omvang, en bij namaak modellen is dit vaak maar 1,5 keer gedaan. Kortom, als je datum niet goed kan lezen is het allesbehalve 1 april.

Serienummer

Het serienummer van een Rolex bevindt zich aan de zijkant bij de band. Om het nummer te kunnen zien, zal de strap verwijderd moeten worden. Wanneer deze verwijderd is, zal er een duidelijk serienummer te zien zijn. Dat klinkt als veel werk en dat is het ook. Maar jouw spaarcentjes zullen je dankbaar zijn, mocht het serienummer ontbreken of er onduidelijk uitzien.

De prijs

Begin dit jaar kreeg de eigenaar van een Rolex tijdens de Amerikaanse tv-show ‘Antiques Roadshow’ de verrassing van zijn leven te horen. De man kocht het horloge in 1974 voor 345 dollar, toen hij in het Amerikaanse leger zat. De waarde van het horloge – een zeer zeldzame Rolex Oyster Cosmograph Reference – is 46 jaar later maar liefst opgedreven tot 700.000 dollar. Van een investering gesproken.

De kans dat je nu nog een Rolex kan bemachtigen aan zo’n spotprijsje, is nog kleiner dan het plasgaatje van een vlooi. Probeert de verkoper je eentje aan te smeren aan een verdacht goedkope prijs, denk dan aan het cliché : ‘als het te mooi is om waar te zijn, is het dat ook’.

Wil je zeker zijn dat je een echte Rolex koopt? Ga dan naar een aangesloten Rolex-winkel of een bekende juwelier. Aangesloten retailers van Rolex kan je vinden via de website van Rolex: www.rolex.com.

 

Gepubliceerd door Gert Bleus

"Some men see things as they are, and ask why. I dream of things that never were, and ask why not."