Vier nieuwigheden om de winter in te gaan.

1. De minimumleeftijd voor het aankopen van sigaretten, roltabak en ook e-sigaretten wordt opgetrokken van 16 jaar naar 18 jaar. België was één van de weinige Europese landen waar de leeftijd nog op 16 jaar stond. Sancties en bijkomende controles komen er niet onmiddellijk, maar de inspectiedienst laat weten dat het voortaan makkelijker zal zijn om de secundaire scholen te controleren omdat nu – op de zittenblijvers na- roken voor iedereen verboden zal zijn.

2. Een doktersvoorschrift is nog maar drie maanden geldig. Geneesmiddelen kunnen maximaal drie maanden na het voorschrift van de dokter worden opgehaald bij de apotheker, tenzij de dokter de termijn verkort of verlengt (tot maximaal 1 jaar). Voor de terugbetaling van het geneesmiddel geldt dezelfde regeling.

3. Mensen met een budgetmeter voor aardgas, kunnen een minimale aardgaslevering aanvragen bij het OCMW. Er zal wel een sociaal onderzoek worden gedaan of de aanvraag gegrond is. Een regeling met kleine lettertjes dus.

4. Apple lanceert op 1 november zijn streamingdienst Apple TV+ . Dat gaat 4,99 per maand kosten en is hiermee een concurrent voor Netflix dat minstens 7,99 euro per maand kost.