Lourdes wil met 50 camera‘s alles vast leggen.

Het Zuid-Franse Lourdes krijgt jaarlijks miljoenen pelgrims op bezoek die biddend om bijstand komen vragen aan de maagd Maria. De stad zelf kent maar 13.500 inwoners, maar op de piekmomenten lopen er tienduizenden mensen door de smalle straten.

In 1852 vertelde de 14-jarige Bernadette Soubirous dat een ‘witte dame’ aan haar was verschenen. Eigenlijk zei de puber nooit dat het de Maagd Maria was, maar sprak ze slechts van een ‘mooi meisje’. 18 keer verscheen het mooie meisje aan Bernadette, maar bij de 16de had ze gezegd dat ze de ‘Onbevlekte Ontvangenis’ was. Voor meneer pastoor Abbé Peyramale – aan wie ze de ontmoetingen had verteld – was dit het bewijs dat het de verschijning van de maagd Maria was. Een ongeletterd meisje als Bernadette kon onmogelijk de term ‘onbevlekte ontvangenis’  kennen omdat die enkel door theologen werd begrepen. De mythe was geboren en de boodschap van Maria – ‘doe boete, doe boete’- werd wereldwijd uitgedragen. De grot waar Maria verscheen is sindsdien uitgegroeid tot een heiligdom dat enorm lucratief is voor het religieuze toerisme.

De boete-boodschap is ook duidelijk aangekomen en treft sommige bezoekers wel heel letterlijk. Lourdes wordt namelijk  geplaagd door een invasie van Bosnische zakkenrollers. Vooral van maart tot oktober, wanneer het over de koppen lopen is, lijkt  voor de plaatselijke politie controleren bijna onmogelijk. Om dat te verbeteren, heeft de stad 50 camera’s geïnstalleerd die alles in beeld moeten brengen.  Al wie betrapt wordt op diefstal zal – zoals dat nu ook al het geval is – via snelrecht worden gestraft.

Al blijft het dweilen met de kraan open. Het zijn goed georganiseerde bendes die gelukzoekende sukkelaars een portemonnee armer maken. Van zodra één van hen wordt gepakt, neemt een ander zijn plaats in. Vermoed wordt dat dit met de komst van de camera’s niet anders zal zijn.

Misschien dat een kaarske branden beter helpt en dat men de camera’s laat hangen om de verschijning van ‘mooie meisjes’ te capteren.