Nieuw apparaat herkent niet alleen cocaïne, maar ontleedt ook waarmee het is versneden.

Politie en douane testen de NarcoReader, een toestel dat ontwikkeld is aan de universiteit van Antwerpen. Het is in staat om de verdachte inhoud van een zakje te identificeren en na 40 seconden een analyse te geven die tot nu toe in een labo dient te gebeuren. Vandaag werken de diensten met kleurtesten, maar die kennen teveel fouten ( slechts 70 procent nauwkeurig) en betekenen tijd-en geldverspilling. De NacroReader is nog in de testfase.

Het is niet altijd duidelijk tijdens controles of het om cocaïne gaat of, om een legaal product als lidocaïne dat verdovend werkt, bekend is van keelpastilles en sterk lijkt op cocaïne. Vergissingen bleken in het verleden nogal vervelende gevolgen te hebben voor onterecht beschuldigde partijen. Om dat te vermijden ontwikkelde men in Antwerpen, dat bekend staat als de cocaïnestad van Europa, een simpele, snelle en accurate test

Het ding werkt heel eenvoudig: het poeder dat je wil testen, los je op in een buisje. Daar stop je de elektrode van de NarcoReader in, die stuurt een kleine elektrische impuls door het staal en veertig seconden later verschijnt de uitslag van de test op je smartphone.

De NarcoReader geeft niet alleen weer of het werklijk om cocaïne gaat, maar ook welke producten er aan toegevoegd zijn. Pijnstillers zoals paracetamol, maar ook het ontwormingsmiddel Levamisol en ander gevaarlijk wit spul dat door dealers gebruikt wordt om hun marchandise te versnijden.

In de toekomst zouden door de NacroReader een hele bibliotheek aan middelen kunnen worden herkend. Voorlopig test men op coke. De prijs van de NacroReader zou minstens 10.000 euro zijn (straatwaarde) .