Doemdenkers mogen stoppen met doem te denken: het vaccin zal ons dan toch niet in willoze volgelingen veranderen. Wat zit er zoal in?

Er zijn momenteel verschillende farmabedrijven die een coronavaccin hebben dat (zo goed als) klaar is. Eén daarvan is AstraZeneca, dat met behulp van de Universiteit van Oxford een vaccin ontwikkelde. Als alles volgens plan verloopt, zullen de eerste mensen eind december, begin januari hun vaccin toegediend kunnen krijgen.

‘Lekken’ is tegenwoordig nogal in. Het komt vaak voor in de auto-industrie. Enkele dagen of weken vooraleer een fabrikant zijn nieuwste model wil voorstellen, fotografeert één of andere lulhannes de vierwieler al in het grootste geniep en lekt de plaatjes. Zo zagen we eerder al de Toyota Supra in volle glorie verschijnen, terwijl Toyota zelf ons nog zoet hield met zwaar gecamoufleerde exemplaren.

Een insider wist de verpakking van het vaccin van AstraZeneca te fotograferen, waarna het beeld per abuis hier en daar in een verkeerde mailbox terechtkwam.

Net als op de verpakking van voedingswaren ieder ingrediënt apart vermeld dient te worden, is dit ook het geval met medicijnen, zoals vaccins. We weten dus wat er in het COVID-19-vaccin van AstraZeneca zit. Omdat we zelf van zo’n medische termen niks kennen, vroegen we aan een expert ter zake ze voor ons uit te leggen. Een beetje chimpansee-virus, iemand?

[wcm_nonmember]

Verder lezen?

Word ook abonnee en lees
alle artikels en digitale magazines

Onbeperkt toegang tot alle artikels
en digitaal archief op PNWS.be.
Stop wanneer je wil.

Eerste 3 maanden €2.99 per maand
Nadien slechts €4.99 per maand

Ben je al abonnee? Log hier in en krijg
toegang tot alle artikels en digitale magazines.

[/wcm_nonmember]

[wcm_restrict]

De prof ziet zijn naam hier echter liever niet verschijnen. “Ik heb geen zin om onderdeel te worden van een publieke discussie, over toch wel een heikel onderwerp. Maar aan de andere kant: zo kan ik misschien meehelpen om doemdenkers aan banden te leggen. Je kent ze wel: de mensen die peinzen dat het vaccin een belangrijk deel van de bevolking zal uitroeien, en de overlevenden zal veranderen in willoze wezens.

De recombinant in het vaccin is ChAdOx1-S. Recombinant betekent: DNA waarin een stukje vreemd DNA werd aangebracht.

Ch staat hier voor ‘chimpansee’, Ad voor ‘Adenovirus’ en Ox voor ‘Oxford’. Chimpansees staan genetisch gezien het dichtst bij mensen. Eigenlijk delen chimpansees meer dan 98 procent ons DNA. Adenovirussen veroorzaken klachten als koorts, griepachtige symptomen, keelpijn, misselijkheid en braken en in meer ernstige gevallen ook acute bronchitis en longontsteking. 

Andere ingrediënten zijn:

L-Histidine:
Een aminozuur, dat van nature voorkomt in zaken als rundvlees, gevogelte, eieren, noten,… in eiwitrijk voedsel dus. Het werkt ontstekingsremmend.

L-Histidine Hydrochloride monohydrate:
Een aminozuur dat ontstaat door fermentatie van de Escherichia coli-bacterie, dat van nature in onze darmen voorkomt. Dit aminozuur bevordert de aanmaak van T-cellen voor ons immuunsysteem. Het helpt dus eigenlijk ons immuunsysteem te versterken.

Magnesium Chloride Hexahydrate:
Magnesiumzout, wat tal van voordelen geeft voor het menselijk lichaam.

Polysorbaat 80:
Een niet-iogene emulgator. Hier werd die toegevoegd opdat alle bestanddelen goed zouden vermengen.

Ethanol:
Alcohol. Hier toegevoegd voor metabolisatie.

Sucrose:
Suiker. Hier toegevoegd als stabilisator, om het vaccin langer houdbaar te maken.

Sodium Chloride:
Zout. Helpt het vaccin ‘levend’ te houden tijdens het stockeren.

Disodium edetate hydrate:
Ook dit is een hulpmiddel om het vaccin beter te bewaren.

Waarom een adenovirus afkomstig van mensapen, in de plaats van COVID-19? “Heel simpel uitgelegd: Het chimpansee-adenovirus is als het ware met genetische handigheidjes ‘vermomd’ als COVID-19-virus. Ons immuunsysteem herkent dit dan ook als het nieuwe coronavirus, en zal hiervoor antistoffen aanmaken. Het vaccin maakt ons immuunsysteem dus een stuk sterker, met zowel antistoffen die het virus aanpakken, als met T-cellen die de geïnfecteerde cellen afvoeren.”

[/wcm_restrict]

 
 
 
 

Gepubliceerd door Stefan Lambrechts

Optimist en liefhebber van mooie natuur, door wiens aderen ook een beetje benzine stroomt.