“Eerst een noodplan, dan een regering.”

Het is blijkbaar nog niet doorgedrongen tot de kibbelende politici van dit land, dat deze crisis een plan nodig heeft voor de toekomst. Denktank Itinera pleit voor een noodplan voor ons land. Het is volgens Itinera niet voldoende om het verleden te restaureren. “We zullen daadkracht nodig hebben en een offensief beleid om een nieuwe duurzame toekomst te bouwen”, aldus professor Ivan Van de Cloot, hoofdeconoom van denktank Itinera in Het Laatste Nieuws.

Dat houdt in de dat iedereen zijn duit in het zakje zal moeten doen en dat we een aantal taboes – zoals nacht- en avondwerk – zullen moeten durven doorbreken. Als we er niet snel in slagen om een nieuwe regering te vormen, dan moet er volgens Van de Cloot een niet partijgebonden intendant worden aangesteld, omdat het onverantwoord is om nog langer te wachten op een herstel/noodplan. Het plan zal een toekomstvisie en ambitie voor de volgende tien tot vijftien jaar moeten bevatten, waarbij het herstelbeleid gericht is op welvaartscreatie en het versterken van maatschappelijke cohesie.

Itinera pleit ook voor een nieuwe federale structuur, waarbij onder meer het aantal bestuurslagen wordt beperkt tot het federale, regionale en lokale, minder sociale bijdragen, slimmer omgaan met fiscale aftrekken, een duurzamer vliegverkeer met duurdere vliegtickets om een pandemiebuffer op te bouwen en een gezondheidsbeleid waarin preventie voorop staat.

Samengevat: voorkomen is niet alleen beter, maar vooral goedkoper dan genezen.