8 Olympische zwembaden vol kernaval: de bunkers zitten vol.

Terwijl iedereen de mond vol heeft over de opwarming van de aarde vergeten we wel eens dat we haar ook vergiftigen. Misschien is het net iets te makkelijk om diesel te demoniseren en van elektriciteit de Messias te maken. Die elektriciteit moet nog altijd opgewekt worden. Tenzij we in elke tuin een windmolen plaatsen, blijft kernenergie nog altijd noodzakelijk. Beweren dat we het zullen redden met een alternatieve levenswijze en terugkeren van waar we komen, is een utopie.

Met andere woorden: wij produceren massaal veel nucleairafval en zullen dat nog een tijdje blijven doen. Er wordt verwacht dat wij de komende 100 jaar 70.000 m3 laagactief, 11.000 m3 middelactief en 4500m3 hoog radioactief afval zullen produceren.

Het hoog radioactief afval wordt gestockeerd bij onze eigen kerncentrales Doel en Thihange maar ook in Dessel, waar men bovendien de rest van al het radioactief afval opslaat. Daar staan zo’n 50.000 radioactieve vaten, evenveel als 8 olympische zwembaden. En de bunkers zijn vol.

Belgoprocess, het overheidsbedrijf dat verantwoordelijk is voor de verwerking van nucleair afval in ons land, wil zo snel mogelijk in Dessel een nieuwe opslagplaats voor 5.000 vaten bouwen, maar stuit op typisch Belgische vertragingsproblemen. De duizenden bladzijden tellende rapporten en het heen en weer schuiven van commissie naar commissie zorgen ervoor dat de bouw wellicht pas in 2040 klaar zal zijn.

In tussentijd moet al dat afval ‘voorlopig’ worden opgeslagen. Dat wil zeggen: niet zoals het hoort in betonnen behuizingen.

Laag radioactief afval kent een halveringstijd van 30 jaar. Het duurt 300 jaar vooraleer de radioactieve straling weer een normale waarde kent. Voor het hoog radioactief afval duurt dat duizenden jaren. Op de website nucleairforum.be kan je de hele problematiek in detail nalezen. Je wordt er niet echt vrolijk van.

Voor het hoogradioactief afval heeft men overigens nog altijd geen echte oplossing. Wereldwijd zoekt men naar oplossingen. Men is het er niet over eens of men het afval de ruimte in moet schieten, dumpen op Antarctica dan wel tussen tectonische platen diep in de aarde moet schuiven.