Kamerlid Daraya Safai (N-VA) spreekt over het belang van onze vrijheid.

In het Nederlandse ‘Elsevier Weekblad’ doet Safai haar verhaal. Interviews met buitenlandse kranten werken vaak als een masker en genereren en grotere vrijheid voor de geïinterviewde.

Safai filtert haar woorden dan ook niet als ze over de islam spreekt. Zij noemt het islamisme, de politieke ideologie van de islam, een monster dat Europa aanvalt. ”Dat monster moeten we overwinnen,” vertelt Safai. “De westerse beschaving mag nooit opgeven.”

Safai doet haar verhaal aan de hand van patiëntjes die bij haar in de tandartspraktijk  op consultatie komen. “Ik heb meisjes in mijn tandartsstoel zitten van zes, zeven jaar oud die van hoofd tot teen bedekt zijn. Ze willen spelen, maar dat mogen ze niet want ze moeten bescheiden en kuis zijn.”

Safai werd in Teheran geboren en vertelt over haar eerste schooldag, toen ze zelf voor het eerst een hoofddoek moest dragen van haar moeder. Ze dacht dat het een schooluniform was, tot ze vriendjes van haar, buurjongens, zonder ‘uniform’ naar school zag gaan. Vanaf die dag moest ze een’ triest kleedje’, een mantel, donker lang en vormeloos met een rare broek gaan dragen. Vanaf die dag moest ze ook leren gehoorzamen. Na de kledingcode, kwam de gedragcode. “Ik merk hetzelfde verdriet bij de meisjes die in mijn tardartsstoel zitten”, zegt Safai.  “Die meisjes hebben veel in hun mars, maar ze mogen het niet benutten.”

Daraya Safai groeide op in het Iran van de Ayatollahs. In 1979 zetten die de sjah het land uit en keerde de verbannen ayatollah Khomeini terug naar Iran om er een islamitische dictatuur te installeren. Samen met haar man koos Daraya Safai voor het studentenverzet en belandde daarvoor in de gevangenis. In 2000 zag ze geen andere uitweg dan te vluchten naar België. Ze leerde Nederlands en Frans studeerde opnieuw voor tandarts aan de VUB. In 2018 besloot ze haar engagement voor vrouwenrechten en vrijheid te vertalen naar een politiek mandaat.

“Ik vind het belangrijk dat we de waarde van de verlichting, onze manier van leven, onze samenleving beschermen tegen elke vorm van extremisme en zeker tegen het radicaal islamisme. We moeten het leren kennen en bestrijden voor een betere toekomst voor onze kinderen”, besluit Safai.

Ze weet waarover ze spreekt.