Bereidt viroloog Steven Van Gucht ons voor op een harde waarheid?

Op de dagelijkse persconferentie van het nationaal crisiscentrum kwam viroloog Steven Van Gucht met een opmerkelijke mededeling: “Het aantal overlijdens is nog altijd zeer hoog en de belasting van de ziekenhuizen is ook nog altijd hoog. We moeten dit absoluut blijven volhouden. Wat we vandaag doen, gaan we pas over 10 à 14 dagen in de cijfers merken. We gaan nog maanden met dit virus moeten samenleven. Het is belangrijk dat we nu dit virus zo klein mogelijke maken, zodanig dat we in de toekomst het geweer van schouder kunnen verwisselen, de maatregelen kunnen versoepelen en op een gecontroleerde manier gaan samenleven met dit virus.”

Voorheen sprak men over de piek, het afvlakken van de curve en het dalen van de cijfers om daarna het normale leven weer op te pakken. Maar vandaag lijkt het alsof de virologen ons heel te tijd hebben proberen te behoeden voor een te harde waarheid. Het lijkt wel alsof het – alleszins niet op korte termijn – niet meer normaal zal worden. Sterker nog op dit moment is het niet eens zeker of ooit wel weer echt normaal wordt.

Er is nog geen vaccin – dat zal volgens experten nog minstens een jaar duren – en het gaat om een wereldwijde epidemie. In een wereld waar er geen afstanden meer zijn, zal er met andere woorden altijd het risico van het in- en exporteren van het virus blijven bestaan.

bron: VRT

We zitten nu in ‘trage’ daling van het aantal ziekenhuisopnames. Met 310 opnames vandaag zitten we op het laagste peil sinds 25 maart, maar de daling gaat minder snel dan het stijgen. En ook hier kwam Steven Van Gucht met een waarschuwing. “Het risico op een nieuw piek bestaat indien we te snel loslaten of indien we te laks omspringen met de regels. We moeten ons ervan bewust zijn dat een stijging pas merkbaar zal zijn vanaf 10 à 14 dagen nadat we onze maatregelen versoepelen of onze discipline verliezen.” De telleurstelling, na de flagrante overtredingen in het paasweekend, is groot bij de virologen.

Morgen zullen we de kaap van 4.000 duizend overlijdens overstijgen. Wanneer we tussen de lijnen lezen dan lijkt een versoepeling van de maatregelen nog niet voor morgen. Integendeel.